Aktywne Wpisy
wilkCaly +123
No cześć Mirki, mam sąsiadów Azjatów i zaraz mnie coś strzeli. Zwracałem im już uwagę że motorycznie zaśmiecają korytarz ale jak krew w piach. Jak dzwoni do nich ochrona to nie otwierają. Cała klatka jednak jak na załączonym obrazku. Stoją rowery, buty, wózki, zabawki.... Myślałem nawet żeby im nasrać do tych butów ale pomyślałem, że zapytam was o jakieś rady... Co z tym zrobić?
#deweloperka #wynajem #mieszkanie
#deweloperka #wynajem #mieszkanie
WielkiNos +360
Jak wam się podobają stylówki lewaczek na pogrzeb Stuhra? Nawet przedwojenny chłop ze wsi, który z biedy głodował miał odświętną koszulę i buty na specjalne okazje. Lewak nie. Zamiast tego jest brak poszanowania czegokolwiek poza murzynami, żydami, islamistami czy ludźmi identyfikującymi się jako doniczka.
Myślałam, że jak Stuhr pluł na Polskę to dla lewaków wystarczający powód do szanowania go, ale widocznie nie. Bycie białym mężczyzną Polakiem bywa nieubłagane.
#modadamska #
Myślałam, że jak Stuhr pluł na Polskę to dla lewaków wystarczający powód do szanowania go, ale widocznie nie. Bycie białym mężczyzną Polakiem bywa nieubłagane.
#modadamska #
Pytanie: Czy etanol ma dla człowieka wartości odżywcze? Chodzi o pytanie czy ma kalorie (ale nie w sensie pomiaru kalorymetrem), tylko takie które organizm ludzki może wykorzystać (kalorie w ogólnym sensie ma też benzyna, drewno i węgiel, ale człowiek się nim nie naje).
Wiem, że można wejść na jakikolwiek portal zdrowotny i przeczytać, ile wódka ma kalorii, ale śmiem twierdzić, że tego typu artykuły są zwykłym kopiuj-wklej dla generowania ruchu. Chciałbym wejść głębiej: jeśli alkohol ma kalorie przyswajane dla człowieka, to jak się to dzieje (jakie przemiany przechodzi w organizmie? Do czego ostatecznie jest transformowane, co mogłoby być paliwem dla organizmu: jakieś węglowodany, białka czy tłuszcze? A może coś innego? Czy te przemiany są kosztowne energetycznie czy ostatecznie dają dodatni bilans energetyczny? Jaka jest ostatecznie rzeczywista kaloryczność alkoholu - podkresle jeszcze raz: nie w rozumieniu badania kalorymetrem, a przyswajalności ludzkiego organizmu.
Jeśli macie wiedzę, kto mógłby się wypowiedzieć, wolajcie do posta, będę wdzięczny.
Tu piszą nieco o metabolizmie alkoholu (pod tym hasłem szukałem).
https://psychologia.edu.pl/czytelnia/51-alkohol-i-nauka/255-metabolizm-alkoholu.html
Na co warto zwrócić uwagę - to fakt, że metabolizm zależy od wielu czynników, w tym istotnie od "stopnia uzależnienia/zniszczenia alkoholowego" - jest różny dla różnych stanów.
P.S. Z linkowanego tekstu wynika, że bezpośrednio od kalorii w alkoholu się "nie tyje" - ale jego inne działania intensywnie niszczą organizm.
Tu https://pl.energymedresearch.com/11356-alcohol-absorption-and-metabolism-how-it-is-dispensed chyba nieco więcej i dokładniej o szlakach metabolicznych alkoholu.
TU potwierdzenie, a TU ciekawostka.
Jak coś, to tę pracę mozesz otworzyć w https://sci-hub.wf/
może ktoś zrobił coś bardziej precyzyjnego w temacie ¯\_(ツ)_/¯