Wpis z mikrobloga

Mircy z #excel Znow pomecze. Pomogliscie nie raz wiec moze jeszcze Wasza cierpliwosc sie nie skonczyla.

Ustawiam se filtry a potem sortuje jedna kolumne "A-Z"

No i spoko. Prawie :P. Mam wartosci liczbowe. 1, 2 itp do np 40. I sortuje tak (wczesniej tekst ktorego tu nie wpisalem):
1
10
11
12
(...)
18
19
2
20
21
(...)
3
30
itp.

Chyba wiadomo co mam na mysli.

Da sie jakos posortowac "po kolei"? Zeby 2 bylo po 1 a nie 19?
  • 16
@gorzki99: a tekst jest taki sam wszędzie? Bo może Dane>Tekst jako kolumny>Stała szerokość i rozdzielasz tekst od liczb, później sortujesz po kolumnie z liczbami i na koniec Złącz teksty?
@gorzki99: ach bo Ty masz w 1 komórce i tekst i liczbę... to będzie w tym przypadku sortował tak jak widać... musiałbyś rozdzielić część liczbową od tekstowej. Nie pamiętam czy był jakiś prosty sposób... musze pomyśleć
ach bo Ty masz w 1 komórce i tekst i liczbę.

@severh: No moglem sie nieprecyzyjnie wyrazic :P
NIestety polaczenie tego tekstu i liczby jest dla mnie dosc istotne :P
I musi isc razem :P

W sumie to jednak nie musi. Jak se rozloze na "czesci" to bede wiedzial i osobno posortuje dla xdp1, xdl0, xdl2.

Jak na to rozbije to juz moge miec same numerki :D
tekst jest taki sam wszędzie?

@Masuj: No wlasnie nie.

Tekst sie zmienia ale zostaja cyferki.

Musze zbudowac cos co sie tak samo nazywa ale sklada sie z kilkudziesieciu elementow. Roznych.

Calosc nazywa sie np xdl

I teraz przy xdl1 mam w kolumnie obok jaki to element
przy xdl2 jaki jes drugi element
przy xdl40 jaki jest czterdziesty element
jeżeli masz stałą wartość tekstu a potem dowolną ilość cyfr to możesz np pobawić się funkcją "fragment tekstu" i wyciąć sobie liczby, a potem w kolejnej kolumnie dać funkcję "wartość.Liczbowa()" i po tej kolumnie sortować

@severh: No to juz za dlugo :P

Myslalem ze po prostu sie latwo da. Ale jak mam tak kombinowac to po prostu budujac (patrz moj komentarz wyzej) przeskocze se z 1 cale 11,12,13,14, itp o dojde
@gorzki99: no to co Ci tam dałem pozwoli wyciągnąć numerację (do osobnej kolumny i na niej sortować) żeby posortować liczbami z kolumny G. Jak chcesz sortować danymi z kolumny C to sortuj nią. Chyba że coś jeszcze knujesz?
Bo jak chcesz sortować stricte po G to excel nawet jak posortujesz jako liczbowe to będzie sortował tekstowo tzn tekst:3 będzie przed tekst:31 ale tekst:4 będzie po tekst:39. Tak jak masz słowa w
żeby posortować liczbami z kolumny G. Jak chcesz sortować danymi z kolumny C to sortuj nią. Chyba że coś jeszcze knujesz?

@severh: Ja tam nic nie knuje. Z excela jestem ciemny jak but. Dzieki wypokowi udalo mi sie "opanowac" tabele przestawna (w takim minimalnym stopniu na jaki mi sie przydaje i robi mega robote-dla mnie na to co potrzebuje)

Ja wlasnie nie chce (w tym wypadku) sortowac danymi z kolumny c.
@gorzki99: mkay ;) Jak ja bym to miał dobie posortować po wartościach po 2-kropku to sobie bym dorobił kolumne z tym co dałem wyżej i nią sortował ale ja miewam swoje zboczenia ;) Może da się prościej ale nie wiem jak ¯\_(ツ)_/¯