Wpis z mikrobloga

@jacek1982: No to jest jedna z najlepszych karm - bezzbożowe karmy to najwyższa półka wśród karm suchych.Problem z mięsożercami jest taki, ze mają mocno wyspecjalizowaną florę jelitową i gwałtowna zmiana karmy zawsze powoduje problemy żołądkowe - dlatego nowe karmy zawsze należy wprowadzać powolutku, na przestrzeni tygodnia dosypując do karmy starej. Bardziej niepokojące są te wymioty, nie powinny występować przy jedynie zmianie karmy. Czy mógłbyś opisać z jaką częstotliwością kot rzyga
  • Odpowiedz
@jacek1982: Artykuł o biegunce- http://www.vetopedia.pl/article201-1-Biegunka_u_kota.html

Co prawda mam szynszylę, nie kota, ale poczytaj w necie, może coś się pokryje z metod domowych- węgiel, ryż surowy, suszone jagody (w tym artykuliku niby piszą, że podobnie, ale sprawdź jeszcze na jakichś forach kociarskich). U gryzoni jeszcze babka szerokolistna, ale to raczej kot nie zje ;) Z rzeczy, które nam dawał wet i są dla kotów- Diarsanyl.
  • Odpowiedz
@KoriManiaczka: kotka rzyga przezroczysta substancja i klaczkami czasem. robi to zaraz po wyjsciu z kuwety w ktorej zostawia zółto brazowa maź ktora strasznie smierdzi..problem w tym ze ona juz kompletnie nie interesuje sie jedzeniem ani plynami..Siedzi osowiala i sie na mnie patrzy..te jej oczy..jest mi zajebiscie smutno i chyba sie rozrycze:/...objawy ma podobnne do panleukopeni i tego sie sie obawiam najbardziej :/
  • Odpowiedz
@jacek1982: na kotach nijak się nie znam, na gryzoniach bardziej, ale to bardzo groźne choróbsko jest i natychmiastowa pomoc ma znaczenie czy może czekać do jutra do wizyty u weta?

Z tego, co kojarzę z krótkiego czasu, w którym brat miał kota, to kłaczki są normalne. Gorzej, że to bezpośrednio po wizycie w kuwecie. Może spróbuj z tym węglem? On wiąże szkodliwe substancje, więc jeśli nie zmieni to nic w
  • Odpowiedz
@jacek1982: jezcze jedno- napsali w necie, że żródłem zakażenia są inne zwierzaki lub owady. Jeśli to kot domowy niewychodzący to szanse, że to to, się zmniejszają.

"Zwierzęta starsze, powyżej kilku miesięcy życia, chorują łagodniej, a śmiertelność jest dużo niższa."
  • Odpowiedz