Wpis z mikrobloga

Jakie parametry wody mam sprawdzić (i jakie powinny byc ich dobre wartosci) jesli mam wysyp glonow nitkowatych i zaciemnienie, dozowanie carbo i podmiany wody nic nie dają? Nie moge sobie z dziadostwem poradzić, musialam wywalic cały mech

#akwarystyka
  • 16
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@rudelusterko: Słyszałem, że nitkowe pojawiają się wtedy kiedy właśnie nie masz jakichś braków w wodzie i masz silne światło ale nie masz butli CO2, dzięki której rośliny wykorzystałby mikro i makro oraz nadmiar światła, więc korzystają z tego glony. Carbo w płynie nic nie daje.
  • Odpowiedz
  • 0
@Trybun_Plebejski jak robilam testy kilka tygodni temu to mialam braki żelaza i potasu, zaczęłam dodawać. Ale juz wtedy glony były. Nie mam butli, a swiatlo man raczej slabe. Chciałabym uniknąć butli, widzialam wiele pięknych zbiornikow low tech
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@rudelusterko: A ić, high tech to masakra jeśli nie jesteś całkowicie pochłonięta tym hobby i nie masz na nie mnóstwo czasu i rezerw gotówki.

Mówię to z własnego doświadczenia, bo chciałem zrobić autorskiego mid techa z różnymi wypasami ale bez butli i poległem. Miałem problem właśnie z nitkami, które zainfekowały mi wszystkie rośliny w zbiorniku. Najpierw wszystkie rośliny mi ładnie wystrzeliły i rosły jak na drożdżach. Miałem ziemię ogrodową, dobre światło
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@rudelusterko: u mnie słabiutkie światło, bez nawożenia, a nitki prawie mi rozwaliły akwarium, konkretnie spirogyra, pokonał ją dopiero algen stopp, zaciemnianie nic nie pomogło a jeszcze zaszkodziło. Nic nie zmieniałam, nic nie testuję, a póki co nie wróciło.
  • Odpowiedz
  • 1
@rudelusterko: Akwa ma około 100l. Ta roslina na środku to coś z rodzaju żabienic,(są różne odmiany) żona się śmieje że jeszcze trochę i zamiast sałaty do obiadu ją poda ;-) , mam dwie, kupione o jednym czasie jedna mała (widać ja po prawej), ale ta druga zgubiła miarę, co do nawożenia wrzuciłem w żwirek kiedyś clayballsy , poza tym mam taki tańszy zestaw nawozów z allegro co kilka dni psiknę raz
  • Odpowiedz
  • 0
@rudelusterko: jak dużo roślin? Właśnie się zbieram do restartu bo też już od pół roku nie mogę się pozbyć nitek ale mam je na własne życzenie. Akwarium 6 lat, największy sukces miałem jak 6 msc wody nie wymieniłem! To był yin i yang :)
  • Odpowiedz
  • 0
@muchol1 trochę zgłupiałam. Czytałam o tym współczynniku ale też ogólnie o glonach, i wyczytałam że powinnam miec dużo roslin szybko rosnących, albo np batata, ktory mocno wciąga azotany, żeby zredukować ich poziom. Zrobiłam test na no3, kropelkowy z zooleka (na fosforanowy jeszcze czekam) i mi wyszły praktycznie niewykrywalne ilości. Wg tabelki znalezionej na necie do Redfielda, jesli nie mam azotanow to nie powinnam miec glonow niezależnie od poziomu fosforanow. A jednak glony
  • Odpowiedz