Wpis z mikrobloga

#macbook #apple #kupie #pytanie
Hej wykopki - mam takie pytanko.
Otóż chce kupić sobie używanego macbooka m1 air/pro w najlepiej w wersji 16gb ram/512gb ssd. I cała zabawa polega na tym czy lepiej będzie poczekać do tego 6-10 czerwca kiedy będzie ten event gdzie Apple ogłosi nowe MacBooki z M2 i liczyć na to że masa ludzi zacznie sprzedawać swoje stare MacBooki celem nabycia nowego, czy też może lepiej kupić teraz takowy.
Jedyną ciekawą ofertą była ta: https://www.olx.pl/d/oferta/macbook-air-13-m1-8-cpu-16-gb-512-ssd-8-gpu-gold-5-cykli-CID99-IDOJ18h.html

Dodam, że nie potrzebuje sprzętu jakoś na gwałt ale obecnie dzielenie się starym Acerem z rodzicami nastręcza troszkę trudności :v
Pozdrawiam
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Yamikaze: moim zdaniem, ludzie nie zaczną tak szybko sprzedawać M1 z dwóch powodów

1. M1 Jest wystarczająco dobry, serio
2. Wydaje mi się, że chyba ludzie trochę bardziej liczą się aktualnie z kasą widząc jak niepewna jest sytuacja. Uważniej obracają pieniędzmi. Zwłaszcza, że wszystko idzie w górę więc za takiego M2 nie wiem czy na start nie trzeba będzie wywalić kolo 7k

Ale to moje zdanie :D
  • Odpowiedz
@Yamikaze: Nie znam się na tendencjach rynku ale wątpię żeby zmiana M2 vs M1 realnie uzasadniała potrzebę zmiany. M1 to nawet dzisiaj procesor na lata do przodu, jak ktoś kupił aira rok temu to wątpię żeby chciał zmieniać szybko
  • Odpowiedz
@Yamikaze: ta konferencja jest bardziej skierowana na oprogramowanie, wiec nie nastawiałbym się na ogłoszenie nowego hardware, a szczególnie nie procesora. to będzie na następnej konfie zapewne
  • Odpowiedz
@Yamikaze: W poprzednich latach nie było sytuacji ze ludzie nagle zaczęli wyprzedawać sprzęt bo pojawiło się coś nowego (od premiery do doręczenia mija kiła tyg), nie licząc właśnie M1 które zmiotło Intela i było w przyzwoitej cenie. W ciągu trzech miesięcy maki z 2017 straciły polowe wartości. Generalnie sytuacja się nie powtórzy za prędko, wiec szukaj okazji i kupuj

• Odpowiedz
  • 0
@Homar_smazony_na_wolnym_ogniu:
Kurczę dziękuje za radę - 8% dużo daje bo wychodzi 6624 zł za interesującą mnie wersje, ale niestety nie znam nikogo z firmą żeby sobie o VAT obniżyć :/
No chyba że sam masz firmę i chcesz pomóc ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
@Yamikaze: tak jak kolega wyżej, nie liczyłbym na to, że wszyscy się rzucą na nowe (sprzedając stare). M2 będzie na 100% droższy, będzie pewnie redesign, nowy ekran i kilkanaście procent więcej wydajności i tyle. Naprawdę nie wiem, co by musiał mieć, żebym się chciał przesiąść z M1 Air (16GB/512GB)
  • Odpowiedz