Wpis z mikrobloga

Gdzieś w połowie kwietnia zadałem sobie pytanie: skoro jak widać po skali inwazja na Ukrainę była planowana przez władze na Kremlu od dawna, kiedy W. Putin podjął faktycznie decyzje że droga siłowa to jedyna opcja i Rosja rozpoczęła pierwsze przygotowania? Nie znałem odpowiedzi na to pytanie, nie wiedziałem.
Ale mogłem wiedzieć. Tropem, miejscem gdzie pozostały ślady tych wcześniejszych decyzji, przygotowań kierownictwa w Moskwie do wojny na Ukrainie była Syria i tamtejsza misja wojskowa. Skoro Moskwa planowała pełnoskalową wojnę na Ukrainie, musiała wcześniej częściowo zredukować liczebnie i materiałowo kontyngent w Syrii, który przecież służył w znacznym stopniu jako poligon szkoleniowy-doświadczalny dla rosyjskiej armii. Wysłane z Rosji tajne rozkazy o redukcji kontyngentu i jego reorganizacji, niższy szczebel dowódczy tam na miejscu wprowadzał w życie, co musiało zostać zauważone przez lokalnych postronnych obserwatorów, nawet przy ich ówczesnej błędnej interpretacji sensu tych zdarzeń. Czyli ślady tych dawnych rosyjskich przygotowań znajdowały się gdzieś w necie, trzeba było je tylko zebrać i obrobić.
Tekst jest tak długi że wklejanie go tutaj - nawet w kawałkach - nie ma sensu. Blog jest postawiony na platformie blogger od googla. Jest bezpieczny i bez żadnych reklam, adsensowych ciasteczek i jakiś tam dziwnych rzeczy. Blog ma na razie charakter roboczy.
Zwrot wektora. Rosyjska misja wojskowa w Syrii w okresie: kwiecień 2020 - luty 2022. ----->https://thorkillblog.blogspot.com/2022/05/zwrot-wektora-rosyjska-misja-wojskowa-w.html
Zgodnie z prośba wołam mirka @Heroina340
#syria #rosja #ukraina #wojna
Thorkill - Gdzieś w połowie kwietnia zadałem sobie pytanie: skoro jak widać po skali ...

źródło: comment_1653220952FPELoiR8XRj3a5CimwxyPP.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
@Thorkill:

Tropem, miejscem gdzie pozostały ślady tych wcześniejszych decyzji, przygotowań kierownictwa w Moskwie do wojny na Ukrainie była Syria i tamtejsza misja wojskowa.

Wojna na Ukrainie trwa od
  • Odpowiedz
Wojna na Ukrainie trwa od '14.

Rosjanie w Syrii są od '15.

@DanyDwaBanany: Konflikt na Ukrainie w 2014-2016 nie miał pełnoskalowego charakteru, a od bitwy pod Debalcewem był uśpiony. W tekście na blogu wielokrotnie zaznaczam że mam na myśli rosyjskie przygotowania do pełnoskalowej inwazji na Ukrainę.

Patrząc szerzej ciekawe jaki wpływ miał na tę decyzję wynik wyborów w USA i wygrana Bidena. 3 listopada 2020.

Moim zdaniem rosyjska "maszyneria" przygotowań
  • Odpowiedz
@Thorkill:

Konflikt na Ukrainie w 2014-2016 nie miał pełnoskalowego charakteru

Bo to ruscy spartolili - wtedy udało im sie wyrwać tylko tyle. Ale cele mieli dużo większe.
Popełnili ten sam błąd co teraz - nieadekwatne nakłady środków do
  • Odpowiedz
@Thorkill: Jak zwykle dobra robota. Co do cięcia personelu to ogółem sytuacja temu sprzyjała takim ruchom i ich maskowaniu (ustabilizowanie się sytuacji w Syrii, skutki polityki Trumpa, Covid-19, fala populizmu w Europie Środkowej i Zachodniej) więc przenosiny oddziałów z Syrii do Rosji nie przykuwały takiej uwagi.

Przygotowania od późnego 2020 i wczesnego 2021 pokrywają się z ćwiczeniami Zapad 2021 gdzie jak stwierdziło OSW w artykule z 3 stycznia 2022

Za zorganizowaniem omawianych ćwiczeń w pierwszych miesiącach 2022 r. – jako podsumowujących zimowy okres szkolenia – przemawiają nie tylko zapowiedzi dotyczące wspólnego przedsięwzięcia z Białorusią i ćwiczeń „Grom”, lecz przede wszystkim obserwowana od 1 grudnia 2021 r. bezprecedensowa aktywność poligonowa armii rosyjskiej, zwłaszcza w Południowym i Zachodnim OW

Siły Zbrojne FR nie przeprowadzały dotychczas dużych ćwiczeń w zimie, a ich zorganizowanie w tym okresie stanowiłoby naturalną konsekwencję obserwowanego co najmniej od 2020 r. systematycznego wzrostu intensywności zimowego
  • Odpowiedz
@rebel101: Tak, Rosjanie zostawiali dużo śladów przygotowując się do inwazji na Ukrainę i rożne ośrodki badawcze to sygnalizowały pośrednio, nie pisząc oczywiście wprost że do agresji dojdzie. Mimo rosyjskich prób maskowania tych przygotowań, one zostały przez wywiad USA i być może wywiady innych państw właściwie zinterpretowane.Ja jednak wtedy tych przygotowań z Syrii nie wychwyciłem. Czytałem wtedy pojawiające się w lokalnych źródłach i kontach twitterowych infa z Syrii, że Rosjanie zmniejszają
  • Odpowiedz