Wpis z mikrobloga

Tak dla otuchy dopiszę komentarz do wykresu co wszyscy olali jak go umieściłem wcześniej :)

Jest to wykres zysku na lota XTB do przychodu na klienta plus500 (ARPU). Zależność jest mało liniowa, słaba i mało też mamy punktów. ALE widać ogólny trend. Na jego podstawie możemy sobie szacować jaki będzie zysk na lota XTB. Przychód to proste równanie "liczba lotów"x"zysk na lota.
Pionowa niebieska kreska to ARPU plus500 za Q1. Jak XTB nie odwaliło czegoś w stylu akcji krypto w Q2 21 to widzę takie zakresy przybliżone prawdopodobieństwa zysku na lota jak zaznaczyłem pięknie na wykresie :D
I teraz
Minimalnyzysk na lota powinien wynieść 200 zł. Minimalnaliczba lotów powinna wynieść 1,2 mln. Przy kosztach 115 mln i podatku 19% mamy 100 mln zysku netto.
Lekko optymistycznie zakładam 1,3 mln lotów i 230 zł za lota i to daje już 150 mln zysku. Wtedy zakładając za resztę roku 180 mln mamy 2,8 zł zysku na akcję za rok 2022. Jaka powinna być w takiej sytuacji wycena spółki? Oto jest pytanie.... Osobiście zakładałbym, że 20 zł to minimum.

#gielda #xtb #meczennicyxtb
P.....8 - Tak dla otuchy dopiszę komentarz do wykresu co wszyscy olali jak go umieści...

źródło: comment_1650575125UxFrkEd1je8WU8chhcKJUx.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
@levzor: crypto mają w całości zabezpieczane więc z tego tytułu wpadki nie będzie. Mam na myśli sytuacje taką samą jak z crpto tj. że sobie postanowili zabezpieczać częściowo pozycje klientów w niekorzystnym miejscu - czyli, że sami de facto zagrali na rynku i przegrali
  • Odpowiedz
@levzor: Wykupili od jakiegoś brokera "płynność" na crypto. Czyli nie są już market makerem. Zarabiają na samych spreadach i swapach. Zewnętrzny broker zarabia/traci na transakcjach klientów+ pewnie XTB odpala jakiś % ze swapów i spreadów.
  • Odpowiedz
@Paster_88: to by tłumaczyło dlaczego tak chętnie dokładają kolejne, #!$%@? że przy 3-5% spreadzie w ogóle nie opłaca się tego kupować nawet przy dźwigni 1:2, ale przynajmniej kasy nie tracą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Paster_88: Czy ja wiem czy dla otuchy. Trigon szacuje właśnie na jakieś 140 mln zysku i myśle, że przy wyniku 100-120 mln będzie tu zwała. #!$%@? papier, ale z drugiej strony jak przy takim rynku i zwiększonej bazie w porównaniu z 2020r. nie zakręcą się koło rekordowych wyników to kiedy?
  • Odpowiedz
@D0minik: Sytuacja z rekordowym zyskiem Q1 20 była wyjątkowo bo oni zarobili głównie na tym, ze jakieś grubasy utopiły mnóstwo pieniędzy na ropie (w tym zaorski nie przewidziały co sie odwali na spotkaniu OPEC+). Wojnę wielu przewidywało.

100 mln to absolutne minimum jakie widzę. Obiektywnie patrząc to i te 100 mln powinno dać cenę 20 zł za akcję.To i tak by oznaczało minimum porządne 2,4 zł na akcję i znów
  • Odpowiedz
@D0minik: Jeszcze co do tych rekordów to z zasadą, że papier (excel) przyjmie wszystko możemy sobie zrobić krzywą wykładniczą która ładniej się wpasowuje (R lepsze). Przeliczając sobie wychodzi (przecięcie) zysk na lota 290 zł i zysk netto 185-235 mln ;) Ale to serio ludzie by musieli ostro wtopić (a tego nie wiemy bo XTB nie podało jeszcze wyników swoich klientów). Daję na wyczucie max 25% dla takiego scenariusza.
P.....8 - @D0minik: Jeszcze co do tych rekordów to z zasadą, że papier (excel) przyjm...

źródło: comment_1650582541xnV1HKqwPJ9ZBUXqQ3Uuns.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Paster_88: Wszystko super sobie policzyłeś, ale wpływ na kurs będą mieć oczekiwania inwestorów, a jakie są można zobaczyć na Facebooku na grupie inwestorów, gdzie przy typowaniu wyniki większość jest w granicach 200 mln, a są też takie powyżej 300 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@D0minik: xD ja bez kozery napiszę pińcset milionsów. Da ktoś więcej? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Mądrością byś się wykazał, jakbyś nie powtarzał debilizmów ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz