Wpis z mikrobloga

#bojowkapiekarska

Kupiłem sobie maszyne do robienia chleba od Philipsa i ogólnie jest mile zaskoczony.

Moje proporcje to:
350g mąki (strong bread flower nie mam pojecia jaki to odpowiednik w Polsce)
245g wody
6g soli
15g cukru
15g masła

4g suchych drożdży

Opcja rapid czyli w dwie godziny mam już gotowy chleb(30min mieszania 30min odpoczywa i godzinka wypiekania)

Chleb jest super przez pierwszy cały dzien. Na drugi jeszcze daje rade ale już pod wieczór i na następne dni traci chrupkość i ogólnie wydaje się jakby się kruszył. Czy to wina proporcji, składników czy bardziej samego wypiekania tj. w maszynie a nie piekarniku? Przechowuje w papierowym worku. Czy to może jednak normalne?
  • 3
@tptak: hmm a mógłbyś podać ile się powinno na 350g mąki dać tych składników? przepis w sumie z książki dołączonej do maszyny. (w sumie odjąłem bo przy 500g jak w przepisie to wata wychodziła i sam chleb wyrastał zdecydowanie za wysoko)
@johnmorra: jak kiedyś piekłem na drożdżach to używałem 1-2 gramy drożdży na kilogram mąki, bez cukru, bez masła, z zaczynem.
Nie wiem jakie chleby można piec w tej maszynie, ale zazwyczaj przepisy są właśnie takie jak mówisz. Ja nie mam maszyny, mogę tylko polecić poszukać grup maszynowców, myślę że nie jesteś jedyny który szuka innych przepisów