Aktywne Wpisy
PanL +24
Panowie..
Dziewczyna spytała sie mnie, czy może iść na wesele z jakimś kolegą koleżanki(nie znam chłopa)
Wystawiła go partnerka, nie ma z kim iść(ale co mnie to akurat obchodzi)
Dodam ze moja luba jest bardzo podekscytowana tym faktem..
Co zrobic w takiej sytuacji? Raczej średnio mi sie to uśmiecha..
A czy wy pozwalacie waszym kobieta na takie wyjscia?
#zwiazki
Dziewczyna spytała sie mnie, czy może iść na wesele z jakimś kolegą koleżanki(nie znam chłopa)
Wystawiła go partnerka, nie ma z kim iść(ale co mnie to akurat obchodzi)
Dodam ze moja luba jest bardzo podekscytowana tym faktem..
Co zrobic w takiej sytuacji? Raczej średnio mi sie to uśmiecha..
A czy wy pozwalacie waszym kobieta na takie wyjscia?
#zwiazki
iErdo +998
No więc skiepściłem xD Czemu? Bo jestem głupi. Generalnie ładnie to sobie wymyśliłem, ale nie wziąłem pod uwagę wody za Zimorodkiem, i to co w wizjerze wyglądało fajnie, na kompie wyglądało okropnie, odbicia wody wzmacniają efekt aberracji chromatycznej i dziwnego rozszczepiania światła, więc Zimorodek był w złym stanie. ALE żeby dowieźć, to postarałem się coś z niego wykrzesać, musiałem zasymulować inne tło. Ogólnie normalnie bym nie edytował tego zdjęcia i je wyrzucił.
#armia #wojna #wojsko #militaria #kiciochpyta #pytanie #pytaniedoeksperta
Ta wojna jest specyficzna bo obie strony używają praktycznie tego samego ciężkiego sprzętu.
Co do przykladow ruscy zestrzelili swoj samolot a ukraincy zabili swoich ludzi.
Raczej friendlyfire zdarza sie glownie w dzialaniach piechoty i przy ostrzale artyleryjskim.
Zdarzalo sie, zdarza i bedzie sie zdarzac tak jak sa i beda wojny. Sila ognia dzisiejszego wojska tylko rosnie, czas decyzyjny co do otwarcia ognia (czy i w jakim kierunku) tylko sie skraca, manewruje i walczy sie w nocy.
Nowoczesne armie zakladaja ze podczas duzej, intesywnie prowadzonej operacji ofensywnej w warunkach konfliktu pelnoskalowego, 20% z calosci strat, moze byc powodowane wlasnym ogniem. Czy to artyleryjskim, czy to lotniczym, czy to
A jak czesto sie zdarza?
https://military-history.fandom.com/wiki/List_of_friendly_fire_incidents
Znajdziesz kilka spektakularnych i/lub medialnych. W Afganistanie zdarzaly sie zrzuty na wlasnych ludzi, zwlaszcza kiedy wsparcie wzywano 100m od wlasnych pozycji. W Faludzy Amerykanie potrafili strzelac z Abramsow w chalupy z wlasnymi marines w srodku.
@kvas: Tak
Nie. Zdarzaly sie akcje w Afganistanie gdzie np Brytyjczycy zaznaczali (swiezo po przyjeciu poltonowej bomby lotniczej na wlasne pozycje), ze sie nic nie stalo i taka jest wojna. Zolnierze wiedza co ryzykuja wzywajac wsparcie ''danger close''.