Aktywne Wpisy

Bobito +145

Caracas +3
Jestem lekko zaskoczony tym, jak rosyjska gospodarka radzi sobie z kryzysem i sankcjami — przyznaje w rozmowie z Business Insiderem Sergiej Druchyn, ekspert Polskiego Instytutu Ekonomicznego (PIE). — Oficjalne dane wskazują, że PKB Rosji w 2022 r. zmniejszył się tylko o 2,1 proc. Pamiętam, jak prawie rok temu mówiło się o skurczeniu gospodarki o 10,15, a nawet 20 proc.
Co ciekawe, realny spadek płac i skala podwyżek cen w Rosji według oficjalnych
Co ciekawe, realny spadek płac i skala podwyżek cen w Rosji według oficjalnych

czesc, potrzebuje w vba zmienic liste numerow (kazdy numer jest oddzielony enterem, w osobnej komorce) na jeden ciag znakow oddzielony przecinkiem. wiem juz jak to zrobic, wygooglalem taki kod:
Range("L2").Value = Join(Application.Transpose(Range("A2", Range("A" & Rows.Count).End(xlUp))), ",")ale problem jest taki ze jak mam malo numerow to formatuje mi ta komorke np. tak 2.71860370261271E+59
jak dodam wiecej to jest ok, pojawia sie w komorce l2 caly zakres ladnie po przecinku. Czy mozna jakos do tego kodu co podalem wyzej dodac aby przy wykonywaniu np. zmienial formatowanie?
Range("L2").Value = "" & Join(Application.Transpose(Range("A2", Range("A" & Rows.Count).End(xlUp))), ",")
albo ustaw formatowanie komorki l2 jako Text
@ck__: wlasnie to mi nie dzialalo, zaraz sprawdze to pierwsze
@ck__: lipa :/
gdy dodam do tego kodu apostrof
Range("L2").Value ="'"& Join(Application.Transpose(Range("A2", Range("A" & Rows.Count).End(xlUp))), ",")
to dziala, tylko wskkuje mi apostrof na poczatku tego wygenerowanego stringa a chcialbym zeby ladnie wygladalo bez ;p.
@ck__: kurka, teraz dziala, zrobilem tak:
Range("L2").NumberFormat = "@"
Range("L2").Value = Join(Application.Transpose(Range("A2", Range("A" & Rows.Count).End(xlUp))), ",")
potestuje zobaczymy czy zda egzamin.
@cohontes: musi ;p
A takie pytanko. Bo przerobilem sobie ten kod na takie cos ze robie sobie zaznaczenie kilku numerow i wlaczam makro i automtycznie kopiuje mi tego stringa po przecinku do schowka (kod nizej). Czy jest mozliwosc aby zrobic ta operacje w makro bez korzystania z komorki L2 (ze robi to sie wszystko w pamieci tak jakby). Moge miec raport w excelu ktory bedzie cos miec w komorce L2 i
no ba, mozesz sobie z-dim-owac zmienna typu string i tam zapisac do pamieci.
dim s as string
potem robisz po prostu
s = join(application.transpose(selection),",")
co do zapisu do schowka to bedzie nieco problemem, probowalbym od dataobject:
tu jest opisane
https://www.thespreadsheetguru.com/blog/2015/1/13/how-to-use-vba-code-to-copy-text-to-the-clipboard