Mirki poradźcie: mam na budowie domu wiele przewodów 8x0,5 (domofony, alarmy, czujniki i inne duperele) i widzę, że nie wszystkie są opisane. (dałem dupy, myślałem że zapamiętam który to który ( ͡°ʖ̯͡°)). Jak najszybciej sprawdzić który przewód idzie z centralki do np. kontaktrona w drzwiach? Mam taki pomysł: łączę dwa kabelki np czerwony z zielonym i w centralce (w sensie w kłębie kabli wiszącym na ścianie) testuję tę parę i szukam na którym przewodzie "obwód". Tylko czym to przetestować jakoś sprawnie i szybko? Jakaś bateryjka z żarówką? są jakieś urządzenia do tego? #budowa #elektronika #elektryka
@giermek: możesz kupić fazer777, na jedną parę podajesz napięcie (bezpieczne 12v), po drugiej kabla stronie fazer powinien wykryć gdzie jest przewód pod napięciem, wystarczy zbliżyć.
@giermek Nigdy nie opisuje kabli kladąc je na budowie. Zawsze po montażu czujników. Czujniki PIR będą miały rezystancję 2,2kOhm bez zasilenia, sygnalizator na kablach sabotażowych zwarcie, szyfrator kilkanaście kOhm, czujniki magnetyczne zwarcie przy zamknięciu. Później sobie sprawdzam otwierając okna czy zasilając czujniki PIR lub wyjąc sygnalizatorem.
Rafonix się #!$%@?ł na psach? Bo na tym prime tak się zachowuje jakby tak, wydaje się wydygany być i bije się jak mu to mówią , nie ma argumentów żadnych Pytam bo nie śledzę #rafonix #primemma #famemma #donkasjo
mam na budowie domu wiele przewodów 8x0,5 (domofony, alarmy, czujniki i inne duperele) i widzę, że nie wszystkie są opisane. (dałem dupy, myślałem że zapamiętam który to który ( ͡° ʖ̯ ͡°)). Jak najszybciej sprawdzić który przewód idzie z centralki do np. kontaktrona w drzwiach?
Mam taki pomysł: łączę dwa kabelki np czerwony z zielonym i w centralce (w sensie w kłębie kabli wiszącym na ścianie) testuję tę parę i szukam na którym przewodzie "obwód". Tylko czym to przetestować jakoś sprawnie i szybko? Jakaś bateryjka z żarówką? są jakieś urządzenia do tego?
#budowa #elektronika #elektryka
https://www.tim.pl/szukacz-par-przewodow-generator-probnik-max-1500m-3pk-nt023n
@darek-jg: tak, zwarte też ale napięcie wykrywa bez dotykania, wystarczy pomachać w okolicy przewodu co jest dosyć szybkie