Wpis z mikrobloga

Syreny trzeba testować, okej? To jest ważne. Większość ludzi w Polsce nie wie nawet co oznaczają poszczególne sygnały. Ukraińcy akurat bardzo dobrze tę konieczność rozumieją. Nie traktujmy ich jak debili, bo nimi nie są.

Kontekst smoleński pomijam.
#ukraina #niepopularnaopinia
  • 6
Syreny trzeba testować, okej? To jest ważne. Większość ludzi w Polsce nie wie nawet co oznaczają poszczególne sygnały.

@yggdrasill: No jasne ze trzeba. Powiedzmy ze 2x w roku. Wystarczy?

To dlaczego nie ma oficjalnie podanych dat? Np 5 marzec, 11 listopad. I testowac tylko w te dni.

Wiekszosc ludzi nie wie ale nawet jak slyszy to i tak ma na to wywalone. Wiesz dlaczego? Bo jak slyszy ( a nie jest
Np 5 marzec, 11 listopad. I testowac tylko w te dni.

@gorzki99: Gdybym był Putinem i chciał zaatakować Polskę, to brałbym pod uwagę dokładnie te daty, które są oficjalnie podane jako daty testu alarmów. Nikt by nie zwrócił uwagi.
Gdybym był Putinem i chciał zaatakować Polskę, to brałbym pod uwagę dokładnie te daty, które są oficjalnie podane jako daty testu alarmów. Nikt by nie zwrócił uwagi.

@Niekumaty_: No spoko. Teraz wszyscy zwracaja uwage.
Jak zareagowales na ostatnia syrene? Taka w nie swieto?

Ja mniej wiecej tak: "zas gamonie testuja"

I jakos nie wydaje mi sie zebym byl wyjatkowy.

Jakbys byl kutinem to se mozesz zaatakowac kiedy chcesz. I tak wszyscy
No spoko. Teraz wszyscy zwracaja uwage.

Jak zareagowales na ostatnia syrene? Taka w nie swieto?

@gorzki99: Oczywiście, że tylko wzruszyłem ramionami. Ale czego to wina? A no właśnie tego, że syreny są nadużywane przy byle okazji oraz z braku edukacji. Szczerze, to nie wiem co miałbym robić w czasie nalotu. Nie umiem powiedzieć, gdzie w mojej okolicy jest jakiś punkt ewakuacyjny, albo najbliższy schron.
Oczywiście, że tylko wzruszyłem ramionami. Ale czego to wina? A no właśnie tego, że syreny są nadużywane przy byle okazji

@Niekumaty_: No wlasnie. Dlatego jak slyszysz to masz wywalone. Bo nie masz zielonego pojecia co oni sobie znow nie wymyslili i co tym razem swietuja.

No ale jakbys wiedzial ze sa okreslone dni w ktorych odbywa sie test - i tylko wtedy sie odpala syreny - to bys sie conajmniej zaniepokoil