Aktywne Wpisy
gejuszmapkt +47
Puszczanin +74
Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę, ale ten filmik Konopskiego montuje jakiś tęczowy kukold oskarek XD nie oczekujcie za dużo
#famemma #pandoragate
#famemma #pandoragate
Skopiuj link
Skopiuj linkWykop.pl
Składniki:
Mąka pszenna 1kg - koszt 3.50zł
Twaróg 250g (najlepiej tłusty) - 4 zł
Kefir 500ml - 3 zł
Soda oczyszczona - 2 łyżeczki - 1.2 zł/torebkę
Cukier - 1 łyżka (opcjonalnie)
1 jajko - 1.3 zł
Sól - 2 łyżeczki
Oregano - 1 łyżeczka (opcjonalnie - to moja inwencja)
Sumaryczny koszt za składniki: ok. 13 zł + ewentualnie cukier i oregano + prąd
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Składniki wyjmujemy z lodówki 20-30 minut wcześniej żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. Suche składniki (oprócz sody i 2-3 łyżek mąki) mieszamy razem w misce. Osobno mieszamy kefir, jajko i sodę, następnie wlewamy do miski i mieszamy wstępnie. Jak już częściowo składniki się połączą to kruszymy do miski twaróg i wszystko szybko zagniatamy do momentu aż masa jest mniej więcej jednolita (ser może miejscami przebijać, mąka nie powinna).
Rozwałkowujemy na grubość około 0.7-1cm (podsypujemy lekko pozostałą mąką) i wycinamy kształty - ja lubię koła. Kładziemy na blaszce (najlepiej wyłożonej pergaminem bo na pewno nie przywrze i się nie przypali) i pieczemy około 15 minut. Po tym czasie placki się zarumienią więc je odwracamy i pieczemy jeszcze maksymalnie 2-3 minuty z drugiej strony (nie muszą się rumienić z drugiej strony).
Ilość porcji: ok. 30 (zależy jak wycinacie, mi wyszły niewielkie).
Makrosy w 1 sztuce: 146 kcal, 5.7g B, 1.5g T, 27g WW - waga ok. 55g
Jeżeli do śniadania zjecie 2 sztuki to dostarczycie sobie 292 kcal, 11.4g B, 3g T, 54g WW, a po obecnych cenach będzie to was kosztować ok. 0.9 PLN.
Najlepsze są świeże ale na drugi dzień też smaczne. Większą ilość można zamknąć w woreczku strunowym i przechowywać w zamrażalniku.
#dieta #pieczzwykopem
Komentarz usunięty przez autora
Smak dzieciństwa (。◕‿‿◕。) Takie były najlepsze bo wychodziły bardziej chrupiące ale z piekarnika też smaczne.
Komentarz usunięty przez autora