Aktywne Wpisy

Takie autko sobie kupił chłop na 30 (pierwszy własny samochód, wcześniej prawie 10 lat Grande punto 1.9 JTD ujeżdżane)
BMW 330i 2019 wszystkie opcje (poza hakiem holowniczym), 52k nalotu, 2 letnia gwarancja (BMW premium selection)
#samochody #motoryzacja #chwalesie
BMW 330i 2019 wszystkie opcje (poza hakiem holowniczym), 52k nalotu, 2 letnia gwarancja (BMW premium selection)
#samochody #motoryzacja #chwalesie

neurotiCat +40
Jakaś ukraińska aktywistka z ponad 120 tys obserwującymi na twitterze:
https://twitter.com/dkaleniuk/status/1641037365039833091
Jak tam wykopki? Czy nie jest wam wstyd jako Polakom, że przekazaliście Ukraińcom takie "sowieckie śmieci"? ( ͡º ͜ʖ͡º)
#ukraina #wojna
Im dłużej czekamy na zatwierdzenie myśliwców F-16 dla Ukrainy, tym bardziej doświadczonych pilotów Ukraina traci. Nie da się obronić naszego nieba za pomocą sowieckich śmieci, takich jak MiG29
https://twitter.com/dkaleniuk/status/1641037365039833091
Jak tam wykopki? Czy nie jest wam wstyd jako Polakom, że przekazaliście Ukraińcom takie "sowieckie śmieci"? ( ͡º ͜ʖ͡º)
#ukraina #wojna

Tytuł:
Pamięć nieulotna
Autor:
Edward Snowden
Gatunek:
biografia, autobiografia, pamiętnik
Ocena: ★★★★★★★☆☆☆
ISBN:
9788366360150
Tłumacz:
Bożena Jóźwiak, Michał Strąkow, Michał Jóźwiak
Wydawnictwo:
Insignis
Liczba stron:
450
Książką bliżej zainteresowałam się, kompletując prezent na #wykopaka bo mój odbiorca o niej wspominał. Jakież było moje zaskoczenie, kiedy otworzyłam swoją pakę i zobaczyłam tę samą książkę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Postać Snowdena była mi znana, choć bardzo powierzchownie, głównie z jakichś informacji medialnych. Nawet bym pewnie nie wskazała konkretnego roku, w którym przekazał on mediom informacje o powszechnej inwigilacji prowadzonej przez rząd amerykański.
Nie sądziłam, że tak się w tę książkę wciągnę. Bardzo mnie pochłąnęła. Swoją opowieść Snowden snuje aż od wczesnego dzieciństwa, wspomina dużo szczegółów z domu rodzinnego, najbliższych mu osób i szkoły, przez co początkowo wydawało mi się, że jest w tym zbyt drobiazgowy, jednak niemalże każda informacja ma później istotne znaczenie dla całości historii lub konkretnego okresu w jego życiu.
Kiedy ujawnił już tajne informacje rządowe oczywistym było, że do Stanów nie będzie mógł wrócić. Szukając odpowiedniej destynacji, zdecydował się na Ekwador i nie podobał mu się sam fakt, że podróż tam będzie odbywała się, m.in. przez Polskę, którą nazwał - innymi słowy - przydupasem Stanów.
Podróż do Ekwadoru zakończyła się w Moskwie, w której utknął. Co ciekawe, mimo wcześniejszej sporej aktywności w internecie (choć nigdy polityki rosyjskiej nie krytykował) ostatni wspis na Twitterze umieścił 27 lutego br.
Dłuższe recenzje publikuję w każdy poniedziałek na blogu.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #ksiazki #books #czytajzwykopem #nonfiction #biografiabookmeter #autobiografiabookmeter #pamietnikbookmeter
Średnia ocena z Wykopu: ★★★★★★★☆☆☆ (6.5 / 10) (2 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2022-05-01 00:00 tag z historią podsumowań »
Kategoria książki: biografie, wspomnienia
Gatunek książki: biografia
Ostatnie recenzje tej książki:
1\. 2020-10-21 - Użytkownik DzikiWonsz69 ocenił na: ★★★★★★☆☆☆☆ (6.0 / 10) - Wpis »
... zobacz resztę fragmentów recenzji (1) na: upolujksiazke.pl
Podobne książki:
1\. Leonardo da