Wpis z mikrobloga

Za kilka miesięcy czeka mnie wybranie tematu i pisanie pracy dyplomowej, macie jakieś wskaźowki must have, które musze wiedzieć. Np jak ogarniać przypisy, jakieś słowniki synonimów itp.

#studia #studbaza
  • 5
  • Odpowiedz
@Ydyyy: od tego są seminaria dyplomowe. Powinniście dostać wykaz z uczelni na temat całej składni pracy. Co do słowników synonimów to w necie tego pełno jest, dodatkowo w wodzie chyba też była taka opcja.
  • Odpowiedz
@Ydyyy: Może moja uczelnia była dziwna, ale wskazówka ode mnie to:

Schować ambicje do kieszeni, i wybrać jakikolwiek temat u bezproblemowego promotora. A w międzyczasie zająć się na poważnie pracą... zawodową ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Ydyyy: Jak masz jeszcze kilka miesięcy to ogarnij sobie spoko promotora, najlepiej takiego luźnego co pozwala wybierać własne tematy, a nie tylko każe wybierać z przygotowanych przez niego.
  • Odpowiedz
@Ydyyy: Sprawy techniczne: naucz się Latexa pod pisanie prac dyplomowych (polecam ten filmik, praktycznie wszystko tu jest: https://www.youtube.com/watch?v=zqQM66uAig0 ), niech ci nawet nie przechodzi na myśl robienie bibliografii ręcznie, instalujesz Zotero i przy zbieraniu materiałów od razu zapisujesz (polecam wtyczkę do przeglądarki) i na koniec jednym klikiem eksportujesz w wybranym stylu. Ja głównie pracuję z tekstami w języku angielskim (co polecam, ale o tym później), nie wiem jak to działa dla
  • Odpowiedz