Wpis z mikrobloga

#hotelarstwo #oszukujo #wakacje
Hej Mirki mam pytanie, jakoś w styczniu zarezerwowałem sobie pobyt w hotelu na czerwiec opłaciłem zadatek dostałem potwierdzenie itd, no i dzisiaj dostałem maila że kryzys że wysokie koszty gazu i energii, polski ład i straty im moją rezerwacją robię w związku z czym proponują nową rezerwację z nową ceną, ewentualnie jak mi się nie podoba to mogą mi zwrócić zadatek. Ogólnie to może i bym dopłacił bo podnieśli mi o jakieś 5% a hotel fajny urlop poplanowany itp, ale umieścili też klauzule, że ze względu na nieprzewidywalne ceny energii na 30 dni przed pobytem Hotel zastrzega sobie prawo do zmiany cen.
No i teraz moje pytanie
1. Czy zadatek w prawie hotelarskim czymś się różni od normalnego zadatku? W sensie przy winie Hotelu(a podnoszenie cen chyba takową jest) powinni mi zwrócić 2x zadatek?
2. Czy takie klauzule jak ta zmiana cen są dozwolone/praktykowane?
Dodam tylko że Hotel w Polsce z dobrymi opiniami i raczej nie z tych tańszych.
  • 1
  • Odpowiedz
@krasik01: Dobry hotel xD Pierwsze słyszę takie zagranie, jak bym zrobił rezerwacje na początku roku i cena była by powiedzmy 200pln a wszystko by poszło w górę do czasu mojego przyjazdu to i tak obowiązuje mnie cena na którą zrobiłem rezerwacje, hotel prowadzony przez jakiegoś Janusza chyba xD
  • Odpowiedz