Aktywne Wpisy
Sweet-Jesus +292
Spuchaczu +34
Ja #!$%@? ciągle ta sama historia. Jak nie wyspa węży, albo babcia strąciła drona słoikiem i wytruła pierogami pół ruskiego batalionu, to teraz ukraincy opanowali 20 km jakiegoś stepu i zaś wielkie walenie konia na wykopie, bo ruscy nawet u siebie nie są pierwszą armią.
Tylko za chwilę ruscy znowu #!$%@?ą z powietrza pół jakiegoś ukrainskiego miasta i znowu będzie skamlenie że kacapskie czołgi będą pojutrze pod Lizboną, jak dziadek klozetowy nie
Tylko za chwilę ruscy znowu #!$%@?ą z powietrza pół jakiegoś ukrainskiego miasta i znowu będzie skamlenie że kacapskie czołgi będą pojutrze pod Lizboną, jak dziadek klozetowy nie
Na wstępnie zdziwiła mnie "szybka" makumba czyli gotowana przez 5 min. Normalną makumbę robi sie ~1h by przeprowadzić dekarboksylację. Gdy wcześniej zdekarboksylujemy susz to teoretycznie ten czas powinien sie zmniejszyć. Pytanie brzmi? Czy zagotowanie dekarboksylowanego suszu przez 5-10 min w mleku pozwoli na dobrą macerację?
Druga próba była na zimno. Gość zalał 10g suszu mlekiem i odstawił do lodóki na 12h i wiecie co? Także było koło 200 mg cbd. Czyli sposób działa.
Ostatnia metoda to już nalewka. Zalanie suszu cbd spirytusem/mocnym alko (~80%), pare minut i gotowe. W tym przypadku susz także "oddał" cenne kannabinoidy.
Dziś przyjdzie mi 1kg suszu, mielony kwiatostan Futura 75 (od rolnika). Od razu robię dekarboksylację. Pierkarnik na 110 stopni, 40 - 45 min. A później mam zamiar zrobić 2 lub 3 makumby. Pierw robię szybką czyli gotowanie 5-10 min na ogniu 100g suszu. Jednocześnie zaleję 100g suszu mlekiem i odstawię do lodówki. Opcjonalnie chcę zrobić normalną makumbę (45-50 min na ogniu) w celu porównania jak robi klasyczna vs szybka/na zimno.
Ostatnim etapem jest masło. Chciałbym zrobić z 500g suszu i 400g masło. Liczę, że stracę trochę masła i finalnie uzyskam jakieś 300g materiału. To jakieś 5-6 poracji czyli 50-60g masła do zjedzenia. Taka ilość jest akceptowalna jeśli chodzi o szybką banię ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Trochę nie chce mi sie dziś z tym pierdzielić, ale jak mus to mus ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#wykopjointclub
@porterhouse: Daj znać jak ten sort, bo widzę nawet gdzie kupiłeś ( ͡° ͜ʖ ͡°) Tak w ogóle myślę, że fajnym rozwiązaniem jest thermomix - piękna sprawa, jest miksowania/cięcie i do tego ustawiana temperatura. Zastanawiam się też jakby dać np 1l oliwy i jej użyć jako ekstrahentu.