Wpis z mikrobloga

• 11
953 + 1 = 954

Tytuł: Stowarzyszenie umarłych poetów
Autor: Nancy H. Kleinbaum
Gatunek: literatura piękna
Ocena: ★★★★★★
ISBN: 9788375109306
Tłumacz: Paweł Laskowicz
Wydawnictwo: Rebis
Liczba stron: 156
Książka o dojrzewaniu i wkraczaniu w dorosłość, ale tą związaną z odpowiedzialnością, honorem, odwagą, walką o swoje ideały.

W akademii Weltona pojawia się nowy nauczyciel języka angielskiego - John Keating. Celem nowego nauczyciela jest przełamanie systemu nauczania i z użyciem nowatorskim metod przekonanie uczniów, że literatura ma sens i warto poświęcić jej swój czas. Nauczyciel każe im zwracać się do siebie "o kapitanie, mój kapitanie", maszerować po szkolnym dziedzińcu i samodzielnie pisać wiersze. Sprawia, że zgraja wkurzonych na system nauczania chłopców dojrzewa i stara się walczyć o swoje ideały. Następuje w nich przemiana, której chyba żaden z nich się nie spodziewał, zakładają a właściwie reaktywują "Stowarzyszenie umarłych poetów", o którym wspomina im nauczyciel i za sprawą poezji oraz własnych przekonań, próbują zmieniać świat wokół siebie.

Trochę zabrakło mi warstwy emocjonalnej w tej książce, trudno było się domyślać uczuć, które nie zostały poprawnie opisane. W dodatku jest to jedna z niewielu książek napisanych na podstawie filmu i podczas jej czytania cały czas miałem to z tyłu głowy - jednak to czuć. Styl w jaki jest napisana, pozostawia wiele do życzenia, jest dość niejaki, pozbawiony emocji i bez pomysłu na siebie. Trochę jak włączenie audio deskrypcji w filmie.

Jeśli ktoś widział film, nie polecam książki, a dla tych którzy go nie widzieli, polecam film, dużo lepszy - ze świetną grą aktorską.

Wpis dodany za pomocą tego skryptu
66/128
#bookmeter #czytajzwykopem #legimi #literaturapieknabookmeter
ali3en - 953 + 1 = 954

Tytuł: Stowarzyszenie umarłych poetów
Autor: Nancy H. Klei...

źródło: comment_1646980343qMwc67oiwG9dNWhqprcuEu.jpg

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz