Wpis z mikrobloga

#litecoin jest dokładnie tym samym czym był, jest i będzie #bitcoin, to druga szansa dla wszystkich, którzy swoją niewiedzą, niepewnością lub nieuwagą przespali raczkowanie BTC. Prezent od losu dla spekulantów, którzy myśleli, że po zainteresowaniu mediów jest za późno na kupno Bitcoinów - teraz o litecoinach ludzie się dowiadują od zainteresowanych znajomych, bo artykułów w Internecie o nich jak na lekarstwo. Trochę śmiesznie się czyta dalej te same błędy ludzi w stylu:

- kupiłbym za $20, ale teraz już się nie opłaca

- poczekam aż pęknie

- dobije do 50, spadnie na 15 i tak zostanie.

Nie sprawdziło się to w przypadku #bitcoin, dlaczego miałoby się sprawdzić w przypadku #litecoin - skoro jest to teoretycznie to samo?

Co do bańki - owszem, jest to bańka spekulacyjna i kryptowaluty służą na razie tylko i wyłącznie do spekulacji. Zadawanie pytań "w którym sklepie zapłacisz swoimi litecoinami?" jest tak samo śmieszne, jak uznawanie paru sklepów akceptujących plusem bitcoina.

• 15
  • Odpowiedz
Nie sprawdziło się to w przypadku #bitcoin, dlaczego miałoby się sprawdzić w przypadku #litecoin - skoro jest to teoretycznie to samo?

@Godlike_Atheist: Wszystko to psychologia. Jeśli dość ludzi chce Bitcoina 2 to to powtórzą. Problem tylko taki, że jeśli Bitcoin upadnie to pociągnie za sobą całą resztę.

Pamiętajcie, że nawet tulipomania trwała ponad 10 lat

Ale nie mieli komputerów i komunikacji z drugim końcem świata w ułamku sekundy.
  • Odpowiedz
Nie sprawdziło się to w przypadku #bitcoin, dlaczego miałoby się sprawdzić w przypadku #litecoin

@Godlike_Atheist: sam mam pare LTC ale byłbym bardziej ostrożny. Kurs bitcoina jest niezależny natomiast litecoin jest dosyć mocno "powiązany" z BTC. Jakby nagle BTC zaczął lecieć mocno w dół dużo ludzi sprzedawałoby także litecoiny
  • Odpowiedz
@wiesz_jak_jest: ha ale chciało by sie wiecej ale tak jest zawsze :P niech rosnie, niech rośnie :) ja sobie obiecałem że LTC ruszę dopiero w przyszłym roku gdzieś na wiosnę, także na razie nie ma co sie cieszyc ani liczyc hajsu ;p
  • Odpowiedz
@Leniwiec1: Ja to widzę tak: Jest szum -> popyt w górę -> cena w górę -> słabnący szum -> niższa cena -> zjazd do pewnego poziomu -> ludzie sobie zdają sprawę, że ich hajs leży zamrożony w internetach, nic z tym nie robią -> pęknięcie bańki -> ceny wszystkich coinów lecą na łeb na szyję.

Tak w dużym uproszczeniu to widzę ;)
  • Odpowiedz