Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 29
#ukraina

#!$%@? mnie to patrzenie zachodu. Mimo że wiem, że Ukraina nie jest w NATO blablabla i że mogą jedynie pomagać sprzętem i wywiadem

To i tak mnie to #!$%@?
  • 32
  • Odpowiedz
@OCIEBATON: to nie jest takie proste, Rosja obecnie używa jakieś 10% potencjału co stanowi jakieś 80% potencjału Europy. Otwierając konflikt mogłoby się okazać, że zatrzymaliby się dopiero w Lizbonie. Nikt w Europie nie ma armii niestety, łącznie z nami.
  • Odpowiedz
@OCIEBATON: @Bodziuu: Nie nie możemy tam wejść. NATO jest paktem defensywnym, a my musimy działać w granicach prawa gdy inni je łamią. Czemu ? Bo złamanie prawa międzynarodowego teraz, zrodzi demona w przyszłości za 20 lat, dla naszych dzieci.

Przykład: Jednostronne uznanie Kosowa za niepodległe państwo. Kto złamał prawo ? My. Ci dobrzy. Efekt ? Inwazja na Ukrainę - tego precedensu używa dzisiaj put do tworzenia pseudo państewek
  • Odpowiedz
Nikt w Europie nie ma armii niestety, łącznie z nami

@danob99: sama Francja poradziłaby sobie z kacapią, a jest jeszcze Wielka Brytania :p

Kacapy nie potrafią sobie poradzić z Ukrainą od 8 lat, a ty cos piszesz o całej Europie. Ogarnij się.
  • Odpowiedz
@OSH1980: tak ale to NATO to głównie USA, którego obecnie prawie nie ma w Europie. Niemcy mają 100 tyś woja bez sprzętu praktycznie, My na wyposażeniu mamy 60 pocisków anty-czołgowych i 0 artylerii. Brak lotnictwa, obrony przeciwlotniczej itp.
  • Odpowiedz
@danob99: rozumiem pewne obawy, ale popatrz na to co się dzieje na ukrainie, nie myślisz chyba, że po takiej porażce moze pozwolić sobie na otwarty konflikt z całą europą + USA?
  • Odpowiedz
@danob99: xDDD sama armia francuska by sobie poradziła z kacapami, anglicy mają potężny raf, niemcy są producentami i mają najlepsze czołgi na świecie, nie mówiąc o turcji czy amerykanów, gdyby była pewna wojna konwencjonalna już chłopaki by pili kawę w moskwie
  • Odpowiedz
@dw87: tyle, że ona używa jakieś 10% potencjału i nie najlepsze wojska z azjatyckiej części. Natomiast najlepiej uzbrojone dywizje pozostają w obwodzie nie używane. Ja was rozumiem, też miałem entuzjazm, ale jak poczytałem parę analiz na temat armii rosyjskiej i europejskiej to niestety nie jest to optymistyczne. Cała nadzieja w tym, że zdołamy się uzbroić w te 2 lata jakie nam zostały.
  • Odpowiedz
@GlodnyJestem: ja to wiem że Nato to sojusz obronny, wiem dlaczego nie możemy wejść, może po prostu jestem marzycielem który chciałby aby świat był lepszy. Znam niestety temat Kosowa czy nawet miast w Iraku czy Syrii i to jest mocno depresyjne
  • Odpowiedz