Aktywne Wpisy
Nanari +72
Marek_Tempe +135
Nowy wspaniały świat to jedna z najsłynniejszych antyutopii w literaturze XX wieku. Przedstawiona w powieści Huxleya wizja przyszłego społeczeństwa, które osiągnęło stan całkowitego zorganizowania i zrealizowało ideał powszechnej szczęśliwości, jest wizją przerażającą. W roku 2541 (czyli w 632 roku nowej „ery Forda”) obywatele Republiki świata powstają w rezultacie sztucznego zapłodnienia i klonowania. Od niemowlęcia poddawani są wszechstronnemu psychologicznemu i biologicznemu warunkowaniu - po to, by w wieku dojrzałym stać się cząstkami kastowej
Jakie urządzenie trzeba dodać do instalacji fotowoltaicznej z falownikiem FoxESS T10 żeby w aplikacji mieć taki podział zużycia energii jak poniżej?
Chodzi o podział ile produkuję i ile sam pobieram a ile wysyłam do sieci. Z informacji jakie mam to niby sam falownik tego nie ma pomimo takiej opcji w aplikacji.
#fotowoltaika
Licznik Chint
https://allegro.pl/oferta/chint-dtsu666-modbus-mid-licznik-dwukierunkowy-3f-11075016146?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_przemysl_pla_ss&ev_adgr=przemysl&ev_campaign_id=14937753754&gclid=CjwKCAiAgvKQBhBbEiwAaPQw3PaeE1GjzzArpi9GUz2ncY6bpXGY6UwYWRzKYLy5Vu-kbuHtEJNTqhoC_uUQAvD_BwE
https://onninen.pl/produkt/FRONIUS-Licznik-Smart-Meter-63A-3-43-0001-1473,246287
można połączyć na różne sposoby, wymaga konfiguracji żeby wiedział czy ma odejmować czy dodawać (można np zamontować licznik tam gdzie szare kolko)
@Shav_Arth: nie wiem jaki licznik, ale na 100% to musi być licznik który współpracuje z falownikiem/aplikacją. Mój licznik podłącza się pod falownik 3 kabelkami, mam falownik w osobnym budynku i dane lecą skrętką którą wrzuciłem
to chyba to ?
Jeśli chcemy mieć wgląd w to co dzieje się w obwodach odbiorczych, należy w miejscu styku z dostawcą energii założyć tzw. Smart Meter (licznik), który po podpięciu do falownika przez magistralę Modbus (RS-485) prześle dane do chmury i bedzie to widoczne w aplikacji."
czyli to do tego
Komentarz usunięty przez autora
No ale koleś ma racje, falownik musi działać żeby odczytywać na bieżąco dane z licznika. Jeśli falownik się wyłącza jak nie ma DC(mój cały czas jest w stand zasilany z AC) to odczytuje tylko gdy jest włączony, wiec przerwa w nocy spowoduje że od zachodu do wschodu słońca będziesz miał jedna linie na wykresie (brak odczytów w nocy). Jeśli nie
Licznik działa cały czas i zlicza energię w 2 strony, ma zapisane 2 wartości.
Falownik odczytuje np co minute wartość z licznika i zapisuje sobie te pomiary i z tego są rysowane wykresy.
Jeśli masz falownik, który nie będzie pracował w nocy to nie będzie odczytywał wartości na bieżąco, tylko zanotuje sobie ostatnia wartość przed wieczorem i kolejny odczyt zrobi dopiero