Aktywne Wpisy
wieszjo +251
10 PLUSÓW POD TYM WPISEM = 1 KOD PPV DLA WYKOPKÓW ( ͡° ͜ʖ ͡°) np 100 plusów = 10 kodów ppv
@Bezi77 podtrzymujesz tradycje i wchodzisz w to? Na ostatniej gali akcja odbiła się szerokim echem i bardzo dużo plusów było, akcja by trwała do momentu aż @Bezi77 by nie powiedział stop :)
-
Co jakiś czas będę przeliczać plusy na ppv i wołać @Bezi77 o ile
@Bezi77 podtrzymujesz tradycje i wchodzisz w to? Na ostatniej gali akcja odbiła się szerokim echem i bardzo dużo plusów było, akcja by trwała do momentu aż @Bezi77 by nie powiedział stop :)
-
Co jakiś czas będę przeliczać plusy na ppv i wołać @Bezi77 o ile
Na razie Sapek jest karykaturą samego siebie. Charakterystyczne krótkie zdania potęgujące szybkość akcji i emocje tutaj brzmią sztucznie, jak wsadzone na siłę. Za to język narracji stał się bardziej archaiczny. W oryginalnym wiedźmaku wypowiedzi bohaterów miały często formę archaiczną, ale sama narracja nie aż tak. Słownictwo jak najbardziej, ale nie układ zdań... Nie wiem, co o tym myśleć, może to problem początku powieści.
No i niepomiernie mnie wkurza wyjaśnianie archaicznych określeń. Kiedyś albo się domyślało co znaczy "cerber", albo szukało znaczenia po słownikach. A tu mamy od razu szybciutkie wyjaśnienie, że to ochroniarz. Wymagania wydawcy? Sapek ugiął się teraz, choć Boży bojownicy i s-ka byli w dużej części nieczytelne przez wszechobecną łacinę, archaizmy i zapożyczenia?
Może się potem rozkręci i fabuła zniweluje te moje pierwsze wrażenie. A bardzo bym tego chciał.
#sapkowski #ksiazki #sezonburz