Aktywne Wpisy
Arbuzlele +562
Clermont +48
Przyznam, że przechodzi mnie lekki dreszcz niepokoju, kiedy przeglądam X albo wojenne tagi na wykopie i widzę, jak ludzie (w tym tacy nieustannie czymś się oburzający i chcący uchodzić za czystych jak łza prawilniaków) reagują z ekscytacją – jak jacyś najgorsi zwyrole – na filmiki, na których ktoś ginie na froncie. Jakoś bardzo przewrażliwiony moralnie chyba nie jestem, ale śmierć wydaje mi się należeć do sfery sacrum i niezależnie od tego, jak
Tylko taki ruch daje mu (i Łukaszence) życia w pełni zamordyzmu - bycia bezwzględnym tyranem, który decyduje o życiu poddanych skinieniem palca. Bez konsekwencji, bez trudu politycznych negocjacji, bez umizgów do Niemców czy Chińczyków. Może w ten sposób przeżyć do późnej starości, gnębiąc i formując naród rosyjski, a groźba odwetu atomowego da mu pewność, że nikt do tego co robi ze swoim społeczeństwem nie będzie się wtrącać.
Nawet jakby koniec końców miał się wycofać z Ukrainy to i tak już osiągnął swój cel - odizolowanie Rosji na arenie międzynarodowej oraz pokazanie się na wewnętrznej scenie politycznej jako nieobliczalnego i bezwzględnego tyrana. On już wygrał życie do naturalnej śmierci w spokoju i luksusie - tak jak protoplaści z Korei Północnej. Być może w ten sposób zapewni swojej rodzinie „odziedziczenie” tronu nowego cara Rosji..
Także te wszystkie sankcje USA, UE czy nawet Chińczyków wcale go nie ruszają, a wręcz nawet grzeją - to jest właśnie to czego teraz potrzebuje, to jest właśnie to do czego dąży. Im większa izolacja Rosji tym lepiej. Lepiej dla niego i dla nas..
#ukraina
Prawda jest taka - liczył, że załatwią wszystko w jeden dzień, zabiją/pojmą Zełenskiego, ustawią swój rząd, który ich poprze, i za rok/dwa "rozejdzie się po kościach" - tak jak było np. na Krymie.
Niestety (dla Putina) nie pykło, sprawa się przedłuża, ale teraz nie bardzo jest
Poza tym Twoja hipoteza nie odpowiada na pytanie: po co to
@sklerwysyny_pl: Gdyby udało mu się łatwo i szybko zająć Ukrainę, a następnie osadzić swoje władze przed nałożeniem poważnych sankcji, wyszedłby na plus. Zdobyłby poparcie u siebie, a jednocześnie zrobił wrażenie na Chinach.
W Rosji i tak robi praktycznie co chce.
@sklerwysyny_pl: #mo#!$%@?