Wpis z mikrobloga

równość normalna = wszyscy równi względem prawa

@Brak_Nicku_Na_Wykopie: ale taka równość nie istnieje (immunitety, politycy i urzędnicy nie odpowiadają osobistym majątkiem nie tylko za nadużycia, ale i - następstwa własnych decyzji, etc.), no chyba że w AKAPie gdzie każdy musiałby działać w ramach struktur rynkowych
  • Odpowiedz
@spluczka: Wiem, tak samo jak równość materialna nie istnieje i nie istniała, większość idei ładnie wygląda na kartce, ale w praktyce są trudne do zrealizowania bądź nie możliwe więc zawsze to będzie tylko dążenie do jakiejś idei.
  • Odpowiedz
ale taka równość nie istnieje (immunitety, politycy i urzędnicy nie odpowiadają osobistym majątkiem nie tylko za nadużycia, ale i - następstwa własnych decyzji, etc.), no chyba że w AKAPie gdzie każdy musiałby działać w ramach struktur rynkowych

@spluczka: a jeżeli "w AKAPie" ktoś dobrowolnie zrzeknie się swojej wolności i dołączy do jakiejś komuny, gdzie jego wolność i równość będzie ograniczana? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@SirBlake:

a jeżeli "w AKAPie" ktoś dobrowolnie zrzeknie się swojej wolności i dołączy do jakiejś komuny, gdzie jego wolność i równość będzie ograniczana? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

"Prawa naturalne" (czyli prawo do samoposiadania oraz prawo do wyłącznego posiadania owoców swojej pracy, które wynika właśnie z prawa
  • Odpowiedz
@prezes_n: Ja wiem, ale to jest właśnie takie lewicowe podejście do równości. W tym normalniejszych chodzi o to żeby prawo traktowało wszystkich jednakowo, czyli bez różnicy czy ktoś biedak, czy bogaty ma dostać taka samą karę za taki sam czyn, ale jak się domyślasz w praktyce to też jest 100% nie do zrealizowania.
  • Odpowiedz