Aktywne Wpisy

bArrek +70
Do j-----j pracy jutro

arinkao +95
Kurczak w pikantnej panierce, domowe smażone ziemniaki, surówka z selera i kukurydzy.
Do tego sos czosnkowy z cebulką i pietruszką ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#arinkaofood
#gotujzwykopem #jedzenie #jedzzwykopem
Do tego sos czosnkowy z cebulką i pietruszką ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#arinkaofood
#gotujzwykopem #jedzenie #jedzzwykopem
źródło: 20251130_152253
Pobierz

Robiliście coś takiego? Jakby to mogło wyglądać? Samemu zastosowałem zwykłe dzielenie, tj zamieniłem oba obrazy na tablice w Pythonie i podziliłem je przez siebie. Efekt nie jest taki ładny jak w publikacji, ale coś już widać. Macie pomysł gdzie mogę poczytać na ten temat, albo chociaż jak dokładnie by to mogło wyglądać?
#grafikakomputerowa #przetwarzanieobrazu #imageprocessing #python #programowanie
źródło: comment_1645137521ZptI8FZZa53rNUxhx6CQoI.jpg
PobierzPatrz też http://gimpchat.com/viewtopic.php?f=11&t=5948
Próbuję w kodzie jakoś rozjaśniać te pixele które mają rgb większe niż np 100, ale też nie wychodzi za dobrze. Jest jakiś filtr, który rozjaśnia jedynie te najjaśniejsze elementy?
img = cv2.adaptiveThreshold(img, 255, cv2.ADAPTIVETHRESHGAUSSIANC, cv2.THRESHBINARY, 77, 11)
Wartości 77 i 11 is the way to go, one odpowiadają za siłę rozmycia Gaussa i finalny efekt. Pokombinuj z nimi, ale z tego co pamiętam była między nimi jakaś zależność ( musiały
źródło: comment_1645582608MS0RZmIEPFgc9xp9lyjrfG.jpg
Pobierzźródło: comment_1645584333i3J6fqbQeKVe5csbBWOd0Z.jpg
PobierzPatrząc na swój soft jeszcze znalazłem linijkę:
img = cv2.cvtColor(img, cv2.COLOR_BGR2RGB)Nie pamiętam jednak do czego ona służy, niestety zapomniałem skomentować. Tyle mi wiadomo po samym kodzie że CHYBA zmienia obrazek z czarno-białego na RGB, i robi to po rozmyciu Gaussa. Będę miał chwilę w domu to coś spróbuje też pokombinować ( ͡°