Wpis z mikrobloga

• 16
690 + 1 = 691

Tytuł: Sny o pociągach
Autor: Denis Johnson
Gatunek: literatura piękna
Ocena: ★★★★★★★★
ISBN: 9788381911542
Tłumacz: Tomasz S. Gałązka
Wydawnictwo: Czarne
Liczba stron: 112
W pierwszej połowie XX wieku wśród gór Idaho mieszkał Sam Grainier. Prosty, wrażliwy i nieco przesądny robotnik wynajmujący się do budowy linii kolejowych, naprawy mostów czy robót w lesie.

Oszczędna w słowach (w przenośni i dosłownie) historia o stracie i życiu po niej. Nie ma tu patosu czy zbędnych ozdobników. Jest za to samotność i odrobina magii. Ot, zwykłe, niechciane życie, które przemija. Gorzka historia napisana pięknym językiem.

Dziękuję za polecenie panie @ali3en !

Wpis dodany za pomocą tego skryptu

#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem #literaturapieknabookmeter
źródło: comment_16450895491qgwvpa0BusvJWEJRPZfo0.jpg
  • 15
Informacje nt. książki z tagu #bookmeter:

Średnia ocena z Wykopu: ★★★★★★★★ (8.0 / 10) (2 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2022-03-01 00:00 tag z historią podsumowań »
Kategoria książki: literatura, poeci, gatunki
Liczba stron książki: 112
Gatunek książki: powieść

Ostatnie recenzje tej książki:
1\. 2021-12-18 - Użytkownik ali3en ocenił na: ★★★★★★★★ (8.0 / 10) - Wpis »
... zobacz resztę fragmentów recenzji (1) na: upolujksiazke.pl

Podobne książki:
1\.
@rassvet: Swoją drogą chyba wracam do mojej tradycji zamieszczania komentarzy bezsensownych i nic niewnoszących do wątku, bo tytuł tej książki przypomniał mi arcydzieło krakowskiej sceny muzycznej przełomu lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych, a zarazem majstersztyk polskiej szkoły animacji, którym to postanowiłem się podzielić:
@ali3en: Po pierwsze to przepraszam. Gdybym wiedział, że podejdziesz do tego aż tak serio, to bym nie proponował zakładu. Myślałem, że to będzie taka dodatkowa zachęta i zabawa, ja bym właśnie tak zrobił. Ale to ja. Więcej nie będę, obiecuję.

Po drugie jednak przegrałem zakład, więc czas się wywiązać. Szukam jakiejś fundacji zajmującej się domami dziecka, bo o takim czymś pisałeś i nie wiem na którą się zdecydować. Znasz jakąś? Czy
@George_Stark: Ja do wszystkiego podchodzę na serio, inaczej nie umiem :)

Wygrałem tylko dlatego, że zmotywowałeś mnie do zdecydowanie większej analizy książki niż zazwyczaj i zapchałem notatkami i cytatami prawie 3 notatki w Google Keep, w 2 pierwszych osiągając limit znaków ;)

Nie wymagam od Ciebie żadnego przelewu, bo też nie robiłem tego w tym celu, ja po prostu staram się pomagać tym, którzy mają w życiu trochę gorzej ode mnie,
@ali3en: No ale ja od siebie wymagam. :) Sam zaproponowałem zakład, przyjąłeś warunki, wywiązałeś się, to i ja powinienem. I nie ma znaczenia kto co robi na co dzień. :)
Zrobiłem przelew na tę fundację, o której pisałem. Jeśli ma to jednak koniecznie być dom dziecka, to zrobię najwyżej jeszcze jeden. ;)

No i pic. rel., bo to jednak internet i tutaj pic or didn't happen.
źródło: comment_1645605756iDiszudZFM4txieTrJSwmD.jpg
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@George_Stark: i to szanuję, dzięki :)

@rassvet: oczywiście, że pozbawiliscie ( ͡ ͜ʖ ͡) ale mam za dużo na liście, żeby przestać czytać, a do tego tak łatwo nie da się mnie zniechęcić