Wpis z mikrobloga

Pls, pomóżcie bo ja jestem hetero.

1. Czy da się ustawić klawisze sterujące multimediami na klawiaturze aby sterowały tylko spotify? Mam wrażenie że działają lasowo i czasem obsługują spotify, a czasami jakiś filmik z YT / Wykopu w jednej z otwartych w tle kart (Chrome).

2. Logitech Unifying. Sprawdzone kilka hubów (Greencell, Icy box i kilka innych - testowane w sklepie. Jedynie ori nie sprawdzałem), 3 Macbooki Air M1 oraz kilka klawiatur, myszek, baterii itp - no matters, w każdym przypadku ten sam problem. Receiver musi być ustawiony w odległości kilkunastu centymetrów bo inaczej myszka i klawiatura gubi zasięg. W innych laptopach z windows oraz w starszych macbookach problem nie występuje. Spotkał się ktoś z czymś takim? Mogę nawet podkleić receiver na przedłużaczu USB pod blatem biurka w miejscu gdzie znajduje się myszka, a i tak gubi zasięg xD

3. Mam podpięte konto gmail w Preference > Konta internetowe. Woła o hasło, po kliknięciu "Otwórz przeglądarkę" magiczne kółeczko animuje się w nieskończoność. Macie jakieś pomysły poza formatem?

#apple #macbook #informatyka #komputery
  • 8
@Kolorowezworki: Ad.3 - Bangla, dzięki wielkie :)

A do poczty czego używasz? Od lat siedzę na thunderbirdzie i mimo wielu wad to podoba mi się jego prosty interfejs. Zmiana na coś innego to kwestia przyzwyczajenia, ale coraz częściej o tym myślę. Domyślna aplikacja? Outlook?

Na telefonie używam Blue Mail, w sumie też z przyzwyczajenia.
@Sperrdifferential: polecam na obu urządzeniach używać safari. Włącz sobie pęk kluczy w iCloud na obu urządzeniach (menadzer haseł). Ponadto, w twojej karcie w kontaktach uzupełnij adres, adresy e-mail i datę urodzenia, w safari będziesz miał podpowiedzi do autouzupełnianie w różnych polach.
@intat8: Do tej pory używałem keepassa, a od kilku dni testuje Bitwarden z którego jestem bardzo zadowolony.

Myślisz że przejście na natywne aplikacje Apple'a będzie lepsze niż używanie aplikacji firm trzecich? Kwestie przyzwyczajenia pomijam, bo do wszystkiego idzie się przyzwyczaić.