Wpis z mikrobloga

#seriale #nauka poleci ktoś jakiś serial do nauki angielskiego (ang napisy)? Zależy mi żeby serial był:

1. dobry

2. bez przesadnej ilości slangu jak w np the wire

3. bez dużej ilości specjalistycznego słownictwa ja w np TBBT
  • 37
  • Odpowiedz
@Zabisyn: Pierwszy serial który oglądałem z angielskimi napisami to Mentalista. Jeżeli chcesz coś trudniejszego to bierz się za seriale BBC. Sherlock, Doctor Who.

Ciężko coś polecić skoro nawet nie podałeś jaki gatunek Cie interesuje.
  • Odpowiedz
@Rohnin: @ryzu: dzięki zobaczę mentaliste. Czytałem, że dobre. Shameless, sherlock oglądałem. Nie mam preferencji co to gatunku, podobnie jak w muzyce uważam, że jak jest coś dobre to jest dobre niezależnie od gatunku.
  • Odpowiedz
@Zabisyn: Downton Abbey. Piękny, czysty angielski w wydaniu brytyjskich wyższych sfer. Niektóre słowa mogą być niezrozumiałe, ze względu na to, że akcja dzieje się prawie wiek temu, ale wbrew pozorom nie jest ich wiele :)
  • Odpowiedz
Downton Abbey

@Sebeq92: nie będzie za ciężki? Poziom mojego angielskiego nie jest zbyt wysoki. Powiedzmy, że pozwala mi na w miarę komfortowe obejrzenie z napisami takich seriali jak dexter czy breaking bad. Oglądałem je czasami po angielsku jak nie mogłem się doczekać polskich napisów.
  • Odpowiedz
@Zabisyn: Raczej powinieneś dać radę. Takie np. Shameless jest trudniejsze w odbiorze, bo mówią językiem mocno potocznym, w ogóle nie przykładając wagi do czystego, zrozumiałego wymawiania ;) Downton Abbey jest tutaj odwrotnością ;)
  • Odpowiedz
@Rohnin: @Sebeq92: @womabo: @dzordzyk: dzięki wszystkim za odpowiedzi, materiału uzbierało się całkiem sporo. Jak ktoś ma pomysł na inne koncepcje nauki języka to też może się podzielić. Niestety tradycyjne sposoby nauki w moim przypadku zawodzą;/
  • Odpowiedz