Wpis z mikrobloga

@jacekmrski: ja jestem tylko amaturem, ale będąć w grupie najbogatszych ludzi na święcie, zadzwoniłbym do innych kolegów holderów, że sprzedajemy akcje na grubości, pokażemy fedowi (w srode fed przedstawia swoje dalsze plany) jak będą wyglądały rynki finansowe jak zdecyduje się zmniejszyc skupowanie i podnieść stopy.

dla mnie to taki pśtyczek w nos
@jacekmrski: Teraz to już pozostało pytanie jak bolesne to się będzie, bo wygląda na to że jest duża presja na szybsze zakończenie skupu obligacji i podwyżkę już nawet na najbliższym posiedzeniu. Raczej Powell uspokoi rynki, ale to ostatnie posiedzenie przed marcowym. To że rynek to wycenia przez ostatni tydzień pokazuje, że 40 letnie rekordy inflacji jednak niosą niebezpieczeństwo.
@mazaken: @Chris_Karczynski: @elementarz1: @maryjuszpitagoras: @typeson: Nadal się staram uczyć/kminić korelacji i skali makro itd. i trafiłem w artykule na: "Proces redukcji skupu aktywów powinien zakończyć się więc latem 2022 r. Decydenci z Fedu dawali wcześniej do zrozumienia, że przed sfinalizowaniem tej operacji nie powinni podnosić stóp procentowych. FOMC zastrzega jednak, że w razie potrzeby może zarówno przyspieszyć jak i spowolnić tempo ograniczania programu QE" Czyli dobrze rozumiem,
@jacekmrski: > Samo ograniczanie/przyhamowanie skupu obligacji nie ma takiego kolosalnego znaczenia dla spadków na rynkach giełdowych jak podnoszenie stóp?

Właśnie to jest eksperyment FEDu bo wydrukowali niespotykane wcześniej ilości dolarów do skupu obligacji i Stimulus Act, a nie dość że gospodarki bardzo szybko odbiły, to jeszcze fundusze i nowi inwestorzy indywidualni wywindowali cenę bo FED dopiero jesienią "ograniczył" do 60mld miesięcznie zamiast 120mld wcześniej.

Patrząc na historię kryzysów, to powinniśmy mieć
@elementarz1: @jacekmrski: Myślę, że efekt dodruku zaskoczył amerykanów bardziej niż się tego spodziewali i ciężko sobie wyobrazić żeby uruchamiali znowu dodruk w obliczu i tak przewartościowanych akcji, zwłaszcza że rządzą Demokraci, a inflacja bardziej uderza w biedniejszych. Na Nasdaqu i S&P 20% korekty to nadal drogie akcje, wiadomo że FED zainterweniuje jak będzie trzeba, ale musiałoby to być wydarzenie pokroju Lehman Brothers albo Covid 2 bo inaczej nie ma uzasadnienia
@jacekmrski: Nie wiem skąd cytat ale krótkofalowo to właśnie tapering ma większe działanie na rynek niż stopy. Od listopada już ograniczyli skup obligacji czego efekty widzimy. Do podwyżki stop nikt nie ma wątpliwości i wszyscy wiedza że trzeba to zrobić. Cały strach był przed tym żeby nie FED nie wykorzystał wszystkich narzędzi na raz.
@typeson: Trzeba mieć na uwadze że dodrukował cały świat a nie tylko FED i choćby nie wiadomo co zrobili to już jest nieodwracalne. Mam tylko nadzieje że taki był plan żeby rozłożyć koszty Covida na cała ludność poprzez dodruki i inflacje zamiast pozwolić na brak płynności i upadki w niektórych branżach a co za tym idzie bezrobocie i zapaść jak w 2008.
@jacekmrski: No niestety może być stagnacja i to w najgorszym przypadku nawet kilka lat. Najgorsze do przełknięcia dla mnie jest to że cierpią najbardziej spółki wzrostowe które w takich okresach powinny właśnie mieć pole do działania i pobudzać gospodarki
@typeson: "Zobaczymy czy działania Powella nie okazały się zbyt przesadne, bo inflacja ogarnęła teraz cały świat, a te tysiące miliardów nie znikną tylko będą nadal obracane przez fundusze do spekulacji na aktywach." --> masz na mysli shortowanie przez fundusze i próby doprowadzenia do jeszcze wiekszej destabilizacji i spadków na parkietach?