Wpis z mikrobloga

Czy jest jakakolwiek szansa, że obniżenie VAT na żywność do 0 zredukuje ich ceny o wartość VAT? Przecież producenci żywności sprzedając ją do dystrybutorów bez VAT nie będą mogli odliczyć VAT ze swoich kosztów, czyli wrzucą ten kosztowy VAT w cenę netto zywnosci.

#inflacja #podatki #ekonomia
  • 4
  • Odpowiedz
@potrzebie: Producent żywności ma za dany miesiąc X faktur kosztowych i wystawił Y faktur.
VAT, który odprowadza to VAT z faktur wystawionych - VAT z faktur kosztowych
jesli VAT z faktur wystawionych jest większy to producent nic VATu de facto nie płaci (tzn jest tylko pośrednikiem)
Ale jak w fakturach wystawianych będzie 0 VAT to wszystkie faktury kosztowe go kosztują brutto, a nie netto - to producent będzie wtedy poczatkiem łańcucha
  • Odpowiedz
@LollyPoop: VAT, który odprowadza to VAT z faktur wystawionych minus VAT z faktur kosztowych.
Ale jeśli VAT z faktur kosztowych jest większy, to mało że nic nie płaci, ale jeszcze dostaje zwrot VAT-u ze skarbówki.
  • Odpowiedz