Aktywne Wpisy

Trabancik +40
Czas na sobotnią kontrolę tapet na telefonie, zapraszam serdecznie do wysyłania screenshotow.
Ja zaczynam
#glupiewykopowezabawy
Ja zaczynam
#glupiewykopowezabawy

źródło: IMG_3781 2
Pobierz
josb515 +839
Rozpocząłem/am poważną naukę języka polskiego.
Dowiedziałem/am się, że w przeciwieństwie do angielskiego litera y jest samogłoską i zrozumiałem/am, dlaczego jest tak wiele zyk, cz, sz, rz. Nauczyłem/am się również, co oznaczają znaki ó, ś, ź, ń. Mam nadzieję, że za miesiąc będę mógł/mogła czytać mikroblogi na Wykopie bez użycia tłumacza.ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
#nauka #porea #korea
Dowiedziałem/am się, że w przeciwieństwie do angielskiego litera y jest samogłoską i zrozumiałem/am, dlaczego jest tak wiele zyk, cz, sz, rz. Nauczyłem/am się również, co oznaczają znaki ó, ś, ź, ń. Mam nadzieję, że za miesiąc będę mógł/mogła czytać mikroblogi na Wykopie bez użycia tłumacza.ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
#nauka #porea #korea

źródło: KakaoTalk_20240706_123509139
Pobierz
#ekonomia #gospodarka #rpp #inflacja #nbp
To wszystko zbija popyt i ilość pieniądza w obiegu = zbija inflację.
Inflacja jest wtedy kiedy na rynku jest (za) duzo pieniadza. Pieniadza jest duzo wiec towary moga drozec bo i tak ludzi "stac"
A dlaczego pieniadza jest duzo? Bo jest latwy do niego dostep. Niskooprocentowane kredyty + inflacja powoduja ze ludzie biora kredyty zeby inwestowac (w ziemie, mieszkania itp). Trzymanie pieniedzy na koncie przynosi straty bo inflacja jest
@bjornson_k: prosze ale jak juz zaznaczylem to mega uproszczenie. Raczej taki "kierunek" o co chodzi bo czynnikow jest multum :)
Media tego nie tłumacza bo ich celem nie jest tłumaczenie tylko kreowanie poglądów w zależności od swoich interesów. Jak spojrzysz na media jak na IV władze