Wpis z mikrobloga

Kupiłem sobie tydzień temu #iphone 13 pro i zastanawiam się nad zwrotem. iOS średnio przypadł mi do gustu, pomimo posiadania maczka z którego jestem mega zadowolony.
Nie wiem tylko, czy jest aktualnie jakaś sensowna alternatywa w świecie #android?
Nie mogę czekać na przyszłoroczne premiery, bo chcę fakturkę jeszcze w tym roku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Patrzę na #s21, ale trochę boję się baterii (wytrzyma te 3,5-4h sot na lte?) i grzania exynosa. #pixel przez niedostępność oficjalną w Polsce i brak wsparcia dla 5g raczej odpada. I... kurde, to by było na tyle? Szukam czegoś z dobrym foto, dobrą baterią, wsparciem te minimum jeszcze 2 lata (chciałbym poużywać telefonu conajmniej 3 lata).
Dotychczas miałem #oneplus 6, ale już powoli niedomaga bateria i wydajność po aktualizacji do a11, do tego foto średnie... Ktoś coś? #telefony
  • 22
  • Odpowiedz
@marafc: tak jeszcze gdyby ktoś był ciekawy jakie upierdliwości ma iphone dla kogoś kto od zawsze miał androida:
1. Gest "wstecz" - po pierwsze, zupełnie bez sensu jest to, że nie da się go dostosować. Jestem praworęczny i sięganie do lewej krawędzi kciukiem jest po prostu niewygodne
  • Odpowiedz
@marafc: kurde, mam to samo. Wszystko w IP jest eleganckie wygląd, bebechy, rozmiar, aparat, system. Ale denerwują te małe rzeczy o których wspomniałeś.
Tak samo też denerwuje brak odcisku palca na odblokowywanie, mimo że face id jest wybitne. A przez brak logicznych gestów ciężko mi nawet wrócić do wyników wyszukiwania w YT ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@symis: faceId jest naprawdę zajebiste, ale jak w sklepie przychodzi zapłacić i trzeba wpisywać kod albo zdejmować maskę, to #!$%@? mnie trafia...
  • Odpowiedz
@marafc: Zawsze mi się wydawało, że będzie wszystko bardziej intuicyjne jak na Macach, a tu coś poszło nie tak.
Ja tam obecnie siedzę w one plusach i jestem zadowolony. Ale coś te ostatnie wydanie słuchawek ma tylu samo zwolenników co antyfanów, więc nie wiem czy polecać ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@marafc: do tej listy można jeszcze dodać przełącznik automatycznej jasności w "dostępność - ekran i wielkość tekstu" zamiast w ustawieniach ekranu i jasności. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@symis: kocham mojego oneplusa 6, ale ta firma poszła w złą stronę - nie kupię nowego OP ze względu na średnie foto i przede wszystkim coraz gorszą nakładkę :(
  • Odpowiedz
1. Gest "wstecz" - po pierwsze, zupełnie bez sensu jest to, że nie da się go dostosować. Jestem praworęczny i sięganie do lewej krawędzi kciukiem jest po prostu niewygodne Po drugie - niektóre aplikacje / widoki obsługują wstecz, a niektóre nie. Klikasz w zdjęcie na twitterze? Super, ale żeby z niego wyjść musisz sięgnąć do iksa w lewym górnym rogu. Albo "ściągnij" zdjęcie w dół. Dlaczego nie możesz słajpnąć "wstecz"? Nie rozumiem.

Kwestia przyzwyczajeń. Gdy popsuł mi się 7 Plus i byłem zmuszony przesiedzieć coś około 6 tygodni na SGS8 to #!$%@? dostawałem jak tylko musiałem używać tej śmiesznej nawigacji, jakby no - gest powrotu >>>> ikonka cofnięcia na androidzie ngl. Nie wyobrażam sobie jak ludzie na Androidzie mogą korzystać z messengera, bez możliwości cofania się przeciągając z lewej krawędzi w prawo xD
Po za przyzwyczajeniami, to gest powrotu (z lewej krawędzi w prawo) działa bez wad. iOS nic nie wymusza na developerach aplikacji, to od nich zależy jak fajne i intuicyjne będzie cofnięcie się w działaniach. Jeśli #!$%@? to działa na Twitterze to pretensje możesz mieć tylko i wyłącznie do programistów apki Twittera.

2. Brak możliwości łatwego dostępu do głośności dzwonka. To jest patologia, w szczególności w połączeniu z brakiem profili (wiem o fizycznym przycisku, ale to za mało). Chcesz mieć trzy tryby: 1. dwonek + wibracja 2. tylko wibracja 3. brak dzwonka i wibracji? No nie da się, pozdro
  • Odpowiedz
@lodowka_z_piwnicy: ja chyba niestety muszę odpowiedzieć krótkim "xD", bo bronisz tutaj rozwiązań które po prostu są słabe. Ogólny "feeling" z używania telefonu jest naprawdę spoko, wszystko jest płynne i gładkie, nic się nie zacina. Aparat robi powtarzalne zdjęcia itd. No ale część rozwiązań jest naprawdę nieintuicyjna i mógłbym je zaakceptować w telefonie za 1k pln, ale nie w takim za 5k. Ja już zdecydowałem że ten telefon oddaję, po prostu za bardzo by mnie to na codzień #!$%@?ło. I nie piszę tego żeby hejtować apple'a, tylko wiem że ludzie mają podobne dylematy do moich i może łatwiej będzie komuś podjać decyzję. Ja się napaliłem na ten telefon jak szczerbaty na suchary, a po tygodniu jestem tymi "drobnostkami" naprawdę zawiedziony :(

Odpowiadając po kolei:

1. Gest "wstecz" - po pierwsze, zupełnie bez sensu jest to, że nie da się go dostosować. Jestem praworęczny i sięganie do lewej krawędzi kciukiem jest po prostu niewygodne Po drugie - niektóre aplikacje / widoki obsługują wstecz, a niektóre nie. Klikasz w zdjęcie na twitterze? Super, ale żeby z niego wyjść musisz sięgnąć do iksa w lewym górnym rogu. Albo "ściągnij" zdjęcie w dół. Dlaczego nie możesz słajpnąć "wstecz"? Nie rozumiem.

Kwestia przyzwyczajeń. Gdy popsuł mi się 7 Plus i byłem zmuszony przesiedzieć coś około 6 tygodni na SGS8 to #!$%@? dostawałem jak tylko musiałem używać tej śmiesznej nawigacji, jakby no - gest powrotu >>>> ikonka cofnięcia na androidzie ngl. Nie wyobrażam sobie jak ludzie na Androidzie mogą korzystać z messengera, bez możliwości cofania się przeciągając z lewej krawędzi w
  • Odpowiedz
Nie musisz sobie tego wyobrażać, bo nie ma takiego problemu xD wchodzisz w rozmowę, wykonujesz gest cofania, jesteś na liście rozmów. Wykonujesz gest cofania znów - jesteś w widoku z którego trafiłeś do messengera. Da się tak na iphone? No nie, trzeba użyć dwóch różnych gestów.

Pięknych czasów dożyliśmy, że wykonanie jednego gestu więcej który zajmie 0.1 sekundy więcej, sprawia odczuwalny problem.

W dupie mam to do kogo mogę kierować swoje pretensje.

Twoja
lodowkazpiwnicy - > Nie musisz sobie tego wyobrażać, bo nie ma takiego problemu xD wc...
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@marafc: ja mając oba systemy pod ręką.. z ip korzystam jak muszę (służbowy) do tego tylko się nadaje. Bardzo ograniczony dlatego płyny system. Android to śmietnik za to można w nim ustawić sobie wszystko wg własnego widzi mi się ... ale po 2-3 latach trzeba wymienić telefon na nowy żeby działał dalej płynie. Jednak jeśli miałbym wybierać telefon to kupiłbym zdecydowanie sprzęt z androidem. Reasumując... Szukasz telefon do prostych rzeczy
  • Odpowiedz
@lodowka_z_piwnicy: szanuję, że tak mocno potrafisz bronić rozwiązań conajmniej dyskusyjnych... ;) Kurde, jak kupowałem iphone'a to nigdzie nie podpisywałem oświadczenia, że muszę bronić każdego "ficzera" tego telefonu/systemu. Czemu po prostu nie przyznać, że część rozwiązań jest obiektywnie gorsza?
  • Odpowiedz
@marafc: Mam wręcz identyczne odczucia po tygodniu z IP13 pro z tymi drobnostkami, które momentami mocno irytują. U mnie jest to głównie brak przecinka, kropki i cyfer na głównym interfejsie klawiatury, dyktowanie tekstu działa dużo gorzej i przede wszystkim brak ku*wa tego je*anego gestu wstecz, za każdym razem jak mam zajętą drugą rękę i muszę wykonywać taniec ręką na telefonie żeby dostać się na lewą górę ekranu czyli najdalszy punkt
  • Odpowiedz