Wpis z mikrobloga

Właśnie na zrzutka.pl wyczaiłem zrzutkę w której trans kobieta zbiera na operację usunięcia piersi. Twierdzi, ze nazywa się Adrian i nie odkłada pieniędzy bo płaci za testosteron i leki od psychiatry. Czy w normalnym świecie psychoatra nie powinien zdecydować o hospitalizacji takiej osoby bo mimo medykamentów zbiera w publicznej formie fundusze aby oklaczyć swoje ciało? Gdybym był osobą identyfikującą się jako jedno noga i zbierał fundusze na amputacje, to prawdopodobnie na długi czas bym trafił do zakładu przetwarzania odpadów psychicznych i został konkretnie zwarzywiony. Więc ja się pytam, co ten psychiatra ćpie ?
  • 7
  • Odpowiedz
@Grzabek: Nie wiadomo na co się leczy ale w sumie czy osoba lecząca się psychiatrycznie powinna móc podejmować decyzje wpływające na całe życie, wiążące się z samookaleczeniem?
  • Odpowiedz
@Cierpienie: Niech znajduje niech szuka. To bardziej dywagacja natury "kiedy to trend a kiedy zdrowy rozsądek" niż "chciałbym kogos obrazić i zdenerwować". Temat jest dosyć poważny, bo osoba publicznie mówi o okaleczeniu się w rozumieniu biologicznym a 33 osoby wplacające na jej składkę nie zadały pytania, na co się leczy psychiatrycznie. Czy to stany lekowe, depresja czy nerwica natręctw. Chyba, ze z psychiatrą nie podzieliła się swoimi planami w takim
  • Odpowiedz
@Cierpienie: Usunięcie piersi bez medycznej konieczności albo chociażby ryzyka np raka piersi ze względu na genetyczne obciązenie, wadę postawy wynikającej z dużych piersi lub innych podobnych uważam, za formę okaleczenia. Jak bym stwierdził, ze chcę nożem zrobić sobie 5 kresek na przedramieniu bo taki jest moj nastrój i ochota to uważasz, ze to moja sprawa i choć możesz to być nie zasugerował mi wizyty u specjalisty?
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Grzabek: Operacje zmiany płci są przepriwadzane na całym świecie. Jak ktoś czuje się lepiej w innym ciele i daje mu to komfort psychiczny to powinien to zrobić. Według mnie hospitalizowac powinno się osoby, które twierdzą że mogą decydować o tym, że komuś innemu ma być źle, bazując na swojej ogranicznej wiedzy. Dużo bardziej niebezpieczne zachowanie dla społeczeństwa niż zmiana płci.
  • Odpowiedz
@Cierpienie: Ale osoba która organizuje zbiórkę już ma problemy psychiczne i bierze przepisane leki. Hospitalizuje się osoby które próbują miedzy innymi popełnić samobójstwo więc każda forma okaleczenia nienaturalnej ingerencjii w ciało powinna być zweryfikowana przez lekarza psychiatrę czy np taka osoba jest poczytalna - podkreślam - osoba organizujaca zbiórkę sama deklarowała, ze ma przepisane leki od psychiatry.
Być może lekarz który jest specjalistą, stwierdzi ze jej stan to nie kwestia
  • Odpowiedz