Wpis z mikrobloga

#pytaniedoeksperta z zakresu #elektryka bo się #!$%@? znam xD
Mam sobie ładowarkę usb-c od Della, która kopie prądem i mnie zastanawiają dwie rzeczy:
1. Jak to jest możliwe że jest napięcie na zewnętrznej stronie USB-C? Tj. kopie ta część obudowująca piny
2. Tu troche #komputery się mogą znać, jakim cudem ten prąd znacząco czuć gdzie specyfikacja ładowary mówi, że napięcie wyjściowe: 5V/9V/15V/20V - 3A/3A/3A/4,5A
Nie jest tak, że usb-c negocjuje sobie większe napięcie/natężenie z urządzeniem? Za dużo z moją reką nie wynegocjuje.
retardo - #pytaniedoeksperta z zakresu #elektryka bo się #!$%@? znam xD
Mam sobie ła...

źródło: comment_16391426987mRt2JyXi6VxA5S5vefmLr.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
@retardo: Tak sobie strzelam, że może ekran (czyli chyba ta zewnętrzna części wtyku usb-c) jest połącozna z przewodem ochronnym (bolcem w gniazdku) a to na bolcu występuje wlasnie jakies napięcie które kopie. Być może jest to objaw jakiejś innej awarii. Jak masz narzedzia typu miernik czy próbik to sprawdzić czy nie występuje napięcie na bolcu. Jak nie wiadomo o co chodzi wezwac elektryka.
  • Odpowiedz
1. Jak to jest możliwe że jest napięcie na zewnętrznej stronie USB-C? Tj. kopie ta część obudowująca piny

@retardo: jak podłączysz ją do gniazda z działającym uziemieniem to nie będzie kopać. W zasilaczu są filtry przez które płynie niewielki prąd, powinien płynąć do uziemienia, ale jak go nie ma to płynie gdzie może ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@retardo: żeby to zmierzyć po potrzebny jest miernik z rezystancja wewnętrzna min 10MΩ choc przy nowych zasilaczach to jest jeszcze rezystror 1MΩ pomiędzy PE a masą po stronie niskiego napięcia więc to jest jeszcze bardziej czułe na obciążenie miernikiem
  • Odpowiedz
@retardo: Możliwe że masz starą instalację w układzie TN-C a nie TN-S.
Wtedy oplot kabla i ekran wtyczki nie mają szansy być podłączone do niezależnego PE tylko jest na potencjale pływającej masy.
Dla zasilacza to masa, ale potencjał tego punktu nie musi być równy zeru (uziemieniu)
  • Odpowiedz