Wpis z mikrobloga

Siema Mirki, jak to jest z przerejstrowaniem samochodu, idę do urzędu, oddaję obecne blachy i czekam 14 dni na nowe? Czy dostaje się jakieś tymczasowe, na czym polega ten dowód miękki? #samochody #prawojazdy
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

na czym polega ten dowód miękki?

@diofantos: Tzw. miękki dowód to pozwolenie czasowe, auto jest rejestrowane czasowo na miesiąc (zostajesz to pozwolenie i tablice) a po około miesiącu wymieniasz pozwolenie na dowód rejestracyjny.
  • Odpowiedz
@diofantos: Miało być dostajesz :) Na tym pozwoleniu oczywiście jeździsz jak na normalnym dowodzie. Przerejestrowując dobrze jest mieć przegląd ważny minimum miesiąc bo albo będziesz miał krócej ważne to pozwolenie albo w ogóle w urzędzie każą Ci najpierw zrobić przegląd. Przerejestrowanie nie ma nic do polisy OC po zbywcy - jest dalej ważna do końca jej trwania ale po przerejestrowaniu przydałoby się uaktualnić nr rejestracyjny u ubezpieczyciela. Pilnuj ważności polisy
  • Odpowiedz
  • 0
@vertical dzięki za informacje :), ubezpieczenie mam ważne do kwietnia, podobnie przegląd. O tym nie pomyślałem żeby zgłosić do ubezpieczyciela nowe tablice, dzięki za info ;)
  • Odpowiedz
@diofantos: A PCC-3 w ciągu 14 dni od zakupu w urzędzie skarbowym jeżeli była umowa k-s zrobiłeś? Jeszcze z tym ubezpieczeniem - w momencie zakupu tego pojazdu prawa i obowiązki wynikające z polisy przeszły na Ciebie, więc masz ochronę ale masz też obowiązek opłacić zaległości jeżeli są i ubezpieczyciel ma prawo (nie obowiązek) zrobić tzw. rekalkulację, czyli przeliczyć składkę uwzględniając Twoje zniżki i zwyżki. Ja uważam, że zawsze warto zaraz
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@diofantos: w sumie nie wiem czy jest sens zgłaszania tablic do ubezpieczyciela. Ja tego nie robiłem. Słyszałem ze jak zgłosisz to możliwe że dokonają rekalkulacji więc dla ciebie na minus.
Ja po prostu jeździłem na tym oc co było jak kupiłem auto (po nr rejestracyjnym nowym nie znajdywało w ufg ale po vinie już tak). A jak się kończyło to kupiłem nowen
  • Odpowiedz
  • 0
@vertical nie robiłem umowy kupna sprzedaży, samochód brałem z salonu, mam wystawiona fakturę. Gość mi powiedział że nic nie muszę opłacać w urzędzie. Co do ubezpieczenia to przedzwonię i się dopytam jak z tą dopłatą.
  • Odpowiedz
samochód brałem z salonu, mam wystawiona fakturę. Gość mi powiedział że nic nie muszę opłacać w urzędzie.

@diofantos: A, czyli ok, jak faktura to dobrze mówił.

Co do ubezpieczenia to przedzwonię i się dopytam jak z tą dopłatą.

@diofantos: Polecam, bo to wcale nie jest tak że jak siedzisz cicho to nic nie będzie :) Może być ale pod koniec polisy gdzie już nie będzie wyjścia. Zapytaj normalnie
  • Odpowiedz
  • 1
@vertical już wiem, robią taka rekalkulacje jeśli właściciel lub współwłaściciel jest przed 30 rokiem życia. Ale zalecała pani żeby jednak zrobić zdjęcie nowych tablic i danych samochodu żeby się upewnić czy nie będzie tej dopłaty.
Edit: a jak jest AC to ono przepada, zostaje tylko OC
  • Odpowiedz