Wpis z mikrobloga

@fir3fly: Film cienki jak barszcz, bardzo okrojony w porównaniu do książki i nawet jeszcze płytszy.

Czy ty sugerujesz że książka też jest płytka ? ;_;
@fir3fly: Meh, generalnie w pewnym momencie jak robisz się cynicznym #!$%@? to prawie każdy przekaz zaczyna się wydawać płytki i nadający jedynie dla 12-latków ;| Ender może wybitny nie jest pod tym względem, ale akurat na tle reszty literatury nie wypada tak źle.
@marianbaczal: szczerze odradzam. Nie warto za cenę biletu siedzieć prawie 2 godziny "w telefonie", jak połowa widzów.

@Shaki: o bobrze, gadasz jak moja matka.

akurat na tle reszty literatury nie wypada tak źle.

@Shaki: w porównaniu do czego, "Zaćmienia"? Szaki, pls.
@Shaki: wiesz, chodzi nie tyle o sam przekaz, co o formę, w jakiej jest podany. Można to było zrobić lepiej, ciekawiej. IMO bohaterowie w skórze dzieci, którzy nic w sobie z dzieci nie mają wyglądają bardzo nienaturalnie i w ogóle do mnie nie przemawiają w tym wypadku.
@fir3fly: jesteś po prostu hipsterką, Gra Endera była dobra przez xx lat, taka dojrzała, klasyka gatunku, ale teraz nagle jak jebnęli o niej film to z każdej strony zaczął lecieć hejt ;> To samo stało się np. z Rokiem 1984 Orwella, naprawdę dobra książka którą bardzo ceniłem, ale jak się w necie naczytałem spustów nad nią ze strony nastoletnich kuców-korwinowców i ogólnie okazało się że jest sławna i każdy gimbopolityk ją
@Shaki: Książkę znalazłam niedawno, przypadkiem, nie wiedząc, że właśnie wychodzi film na jej podstawie. Dopiero później dotarł do mnie związany z tym szum. Also, pudło.

Gra Endera była dobra przez xx lat, taka dojrzała, klasyka gatunku,

Jakiego gatunku?
@Shaki: szkoda. Ogólnie książka 6,5-7/10 jak dla mnie, ale lubię nieco przesadzić. Z reliksonem mi się dużo lepiej sprzeczało na ten temat, twardy zawodnik, a nie... ;/