Wpis z mikrobloga

Witajcie Mirki i Mirabelki.
Dzisiaj mam dla Was przepis na idealne Devolaye ziemniaczane nadziewane szynką i serem.

Przepis:
Do 1 kg ugotowanych osolonych zmielonych ziemniaków dałem 1 jajko, dokładnie wymieszałem, następnie dodałem 20 dag skrobi ziemniaczanej, całość wymieszałem. Uformowałem kulkę, na 1 devolaya biorę około 130 g masy, , spłaszczyłem ją dłonią, nakładam pokrojoną szynkę wymieszaną z startym serem i pietruszką, zaginam boki formując kształt devolaya.

Uformowane devolaye opanierować dwa razy w jajku i bułce tartej, smażyć na głębokim oleju na mniejszym ogniu do złotego koloru. Usmażone można połączyć z sosem koperkowym, czosnkowym, jak wolicie. Przepis na sos znajdziecie przy drobiowych roladkach

Miłego dnia życzę :)
źródło: comment_1637053476b9rOCFZLsHrrWmPLIgH7UG.jpg