Wpis z mikrobloga

@dqdq1: ejjj cicho,
przeciez pisowska polska odparła atak uchodzcow uzbrojonych w #!$%@? gałęzie psikajac ich gazem, jak pod wiedniem. ej mati lubimy pis tera.
pluje wam na ryj chorągiewki
testo mial racje
  • Odpowiedz
@dqdq1: Ale to dotyczy najniższej krajowej czy kogo bo ja sam decyduje ile zarabiam, tak sobie ustawiłem życie. Moze nie jestem milionerem, ale moje zajecie pozwala mi zdecydować czy zarobię 3K czy 10K na miesiąc kosztem prywatnego życia i wolnego czasu.
  • Odpowiedz
@dqdq1: Nie wierzyłem, ale wykonałem obliczenia i wszystko się zgadza (,)

Zakładając, że w styczniu 2021 miałeś wypłaty 3500 pln, to w styczniu 2022 będziesz 280 pln w plecy. Sumując wszystkie wypłaty, wychodzi 3360 w plecy. Prawie cała wypłata. A może się okazać, że inflacja CPI za styczeń-luty wywali w kosmos do 7-9%.
  • Odpowiedz
  • 3
Suweren i szlachta nie pracują- raz na 4 lata głosują a reszta #!$%@? przez cały czas .. tak polski nieład
  • Odpowiedz
@dqdq1: przecież to gówno prawda, przy inflacji rosną nie tylko ceny ale i płace.

No bo tak z ręką na sercu - ilu z was zarabia dokładnie tyle samo co rok temu?
  • Odpowiedz
@MisiuMisiu: no nie no ja wiem że ktoś tam się znajdzie :D Ale większość ludzi idzie do przodu i wiekszość firm daje podwyżki inflacyjne a jak jakaś nie daje to ludzie idą gdzie indziej i negocjują wyższe płace po czym Janusz co skąpił na podwyżki inflacyjne musi otworzyć rekrutacje i zapłacić więcej żeby ściągnąć nowego pracownika. I tak się zresztą ta spirala inflacji kręci, nie bez powodu się to nazywa spiralą
  • Odpowiedz
@dqdq1 to nie do końca prawda. Inflacja obciąża tych co mają oszczędności. Mając oszczędności o wartości 12 pensji, musisz przy takiej inflacji jedna całą pensję poświęcić na utrzymanie ich wartości. Przy oszczędnościach na poziomie 36 pensji, cały kwartał trzeba pracować by utrzymać ich poziom. To jest jeszcze smutniejsze.

• Odpowiedz
@FormalinK: nie do konca rozumiem co w tym debilnego, oczywiscie poza zalozeniem ze wynagrodzenia beda rosły w tempie inflacji. Ale jesli by teoretycznei zalozyc ze beda, to teza ze pokryja wzrost cen jest prawdziwa
  • Odpowiedz