Wpis z mikrobloga

#diy #telekomunikacja #gsm #4g #lte

Mirki, potrzebuje pomocy w dobraniu modemu 3G/4G pod łącze zapasowe do neta. Aktualnie mam podciągnięty do domu światłowód który działa bardzo dobrze ale już kilka razy mnie zawiódł w trakcie ważnego telko.

Mieszkam na terenach podmiejskich w „niecce” z tego powodu internet z telefonu nie jest w żaden sposób użyteczny bo go po prostu nie ma. W telefonie mam zasięg sieci 3G, czasem łapie nawet LTE ale zazwyczaj jest to jednak kreska lub brak.

Czy możecie polecić jakiś sprawdzony modem z zewnętrzną anteną, który będzie miał lepszy zasięg od telefonu? Od razu mówię, że repeatera nie biorę pod uwagę. Do wybory mam jeszcze internet radiowy ale to będzie ostateczność z uwagi na comiesięczne obciążenie abonamentem i ceny.
  • 8
  • Odpowiedz
W telefonie mam zasięg sieci 3G, czasem łapie nawet LTE ale zazwyczaj jest to jednak kreska lub brak.

@ReInspire: W każdej sieci tak masz? Może któraś jednak ma lepszy zasięg - ogólnie każda sieć ma swoje stacje bazowe (pomijając umowy międzyoperatorskie NetWorks! i Cellnex oraz roaming krajowy Playa z ograniczeniem prędkości), więc w konsekwencji w różnych sieciach w tej samej lokalizacji bywa z tym różnie.
W sprawie wyboru routera dobrze
  • Odpowiedz
@ReInspire: Kiedyś na elektrodzie trafiłem na kogoś kto chyba się na tym znał. Podesłałem mu parametry sygnału, pogadaliśmy co jest nie tak i ostatecznie polecił mi ATK-504. Tania raczej nie jest, bo można znaleźć tańsze.
https://telkob.pl/pl/p/Antena-ATK-504-Pasmo-698-2690-MHz./44
Najlepiej kupić dwie sztuki i ustawić jak na zdjęciu, odchylone względem siebie o 90 st. Chodzi o polaryzację sygnału.
Polanin - @ReInspire: Kiedyś na elektrodzie trafiłem na kogoś kto chyba się na tym zn...

źródło: comment_1636243989TiKd1Q1j00BV22vGY1O7u0.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@ReInspire: Mam jakiegoś Huaweia B525, ale to raczej sprawa drugorzędna. Kup co jest w sensownej cenie i ma wejście na anteny zewnętrzne. Nie sądzę, żeby były jakieś duże różnice.
  • Odpowiedz