Aktywne Wpisy

mirko_anonim +9
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#zwiazki
Co najlepiej zrobić w poniższej sytuacji? Nie chcę zmieniać dziewczyny, już się wystarczająco narandkowałem i miałem wystarczająco trudnych relacji z borderkami itp. więc jestem szczęśliwy będąc w związku z normalną dziewczyną.
Dziewczyna (lvl 25) chce mieć ze mną dziecko/dzieci w przeciągu 5, może 7 lat, ale ja nie chcę mieć dzieci, bo:
#zwiazki
Co najlepiej zrobić w poniższej sytuacji? Nie chcę zmieniać dziewczyny, już się wystarczająco narandkowałem i miałem wystarczająco trudnych relacji z borderkami itp. więc jestem szczęśliwy będąc w związku z normalną dziewczyną.
Dziewczyna (lvl 25) chce mieć ze mną dziecko/dzieci w przeciągu 5, może 7 lat, ale ja nie chcę mieć dzieci, bo:

josb515 +120
오늘의 폴란드어 공부.
Dzisiejsza nauka polskiego.
O, e, ę, um kończy się, jeśli jest rodzaju nijakiego.
A, i kończy się, jeśli jest rodzaju żeńskiego.
Spółgłoską kończy się, jeśli jest rodzaju męskiego.
Dzisiejsza nauka polskiego.
O, e, ę, um kończy się, jeśli jest rodzaju nijakiego.
A, i kończy się, jeśli jest rodzaju żeńskiego.
Spółgłoską kończy się, jeśli jest rodzaju męskiego.
źródło: KakaoTalk_20240722_230904497
Pobierz

Kiedy ogarniesz AVR to przesiadasz się na STM32 albo PIC
uczysz się znowu na rejestrach podstaw operacji tych procków a potem korzystasz z HALa który operacje na rejestrach robi za Ciebie.
Później wracasz do pisania samodzielnie na rejestrach bo HAL bywa upośledzony :)
To tak jakbyś chciał uczyć się MacOS żeby przejść potem na Linuxa. Nie ma to dużego sensu.
@hitherto: Dlatego pytam, chociaż na dwie osoby które zabrały głos zdania są podzielone @Tymian:
Liznąłem wszystkich tematów po trochu na PC, wskaźniki, struktury itp. ale żeby znał to bym nie nazwał.
Najlepiej zrozumieć najpierw proste timery i rejestry żeby zakumac jak to działa a potem siadać do dużych kobył.
AVR jest dosyć przystępny do zrozumienia, w miarę prosty, logiczny i bardzo dobrze opisany.
Programować potrafię o tyle żeby przetestować swój projekt i znajomość podstaw i świadomość funkcjonalności i ograniczeń ułatwia mi pracę.
Pobaw się i popisz sobie różne programy. Na samym początku najważniejsze dla Ciebie będzie nauczenie się danej architektury i tego jak ona działa. W AVRach pracujesz na rejestrach, stąd możesz się tego nauczyć. Ta wiedza Ci będzie potrzebna jako baza.
Co ważne unikaj
@quizonmyface: @Tymian: niby dlaczego?
Te rady odnośnie "zacznij od rejestrów na AVR, ale unikaj STM32, bo wysoki próg wejścia"
arduino AVR -> (rejestry AVR -> HAL STM32)* -> rejestry STM32 z generowaniem kodu z Cube'a -> rejestry STM32 z własnym skryptem linkera i "bootsekcją" w asm bez używania żadnych generatorów
* można zamienić
@zwei: nie wykluczają się. Kto powiedział, że wchodzenie w mikroprocki powinno być łatwe i szukamy łatwiejszej drogi?
Łatwa droga to arduino, ale do nikąd nie prowadzi dla osoby typu OP (czyli jak na moje oko już dość
Potem przez 2,5 roku pracowałem w branży i do dzisiaj hobbystycznie sobie dłubię w mikroklockach i lubię niski poziom jak na niskopoziomowe programowanie, tzn. tzw. programowanie na rejestrach. Lubię także asemblera, ale uważam, że gdybym zaczął od trudniejszej drogi,
No ale Twoja sciezka i tak przewiduje
AVR rejestry -> STM HAL,
Co sporo osób i tak by nazwało właśnie elitarystycznym podejściem. Więc też
Ale tak, na pewno znajomość niskiego poziomu pomaga przed wejściem w STM32. Uważam, że na pewnym etapie rejestry należy poznać