Wpis z mikrobloga

Tak się chciałem pochwalić co tworzę, (prawie) w pełni wydrukowany w 3D model RC, VW Beetle Buggy w skali 1:8 ( ͡ ͜ʖ ͡)
Jedyne rzeczy niewydrukowane to będą elektronika, amortyzatory, silnik i paski "rozrządu", no i jakieś 300 śrubek ( ͡° ͜ʖ ͡°) a no i szyby z folii i opony ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Będzie miał wnętrze, otwierane wszystko i w ogóle ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@mapache widziałem że cię wzięło na RC, no mnie też od jakiegoś czasu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#chwalesie #modelarstwo #rc #hobby #zainteresowania #druk3d
lewymaro - Tak się chciałem pochwalić co tworzę, (prawie) w pełni wydrukowany w 3D mo...

źródło: comment_1635077485KWOQhJoHhJ2Lad94jnhdOJ.jpg

Pobierz
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lewymaro: ciegle jestem pod wrazeniem jakie druk 3d dal mozliwosci. W domowym zaciszu powstaja swietne projekty. Masz jakies dobre zrodlo srubek i nakretek do takich modeli, procz aliexpress oczywiscie? na allego roznie z dostepnoscia bywa.
  • Odpowiedz
@mikkeboss: ja właśnie zbierałem po Allegro, chyba z 3 czy 4 sprzedawców obskoczyłem xd
ale jest taki sklep w DE, sprzedają zestawy śrubek gotowe:

https://rc-schrauben.de/3D-Sets_3

Wychodzi trochę drożej ale kupujesz jedno i masz spokój, następnym razem bym tak zrobił ( ͡° ͜ʖ ͡°)
i mają jak widać zestawy do tony innych modeli
  • Odpowiedz
@lewymaro
Czemu ten model ma takie niedoskonałości? Powierzchnia nie jest gładka i ma takie paski? To wina słabej drukarki/filamentu czy może słabych ustawień

Nie traktuj tego jak krytykę czy coś bo c---a
  • Odpowiedz
@Kamil32123: FDM będzie zazwyczaj widać, ale Prusa Mini, niecałe 2k a robi dobrze i prawie bezobsługowo, podobno

a żeby było kompletnie gładkie no to żywica, ale to już wyższa szkoła, i mniejsze wydruki, zazwyczaj
  • Odpowiedz
ale to już wyższa szkoła,

@lewymaro: Wyzsza moze nie, ale upierdliwe jest obchodzenie sie z nieutwardzona zywica. Mam anycubic mono i wejscie w temat nie jest jakies specjalnie trudne. Troche filmow na YT o supportach, troche o sposobie drukowania i pozniejszym czyszczeniu i mozna drukowac ;)
  • Odpowiedz