Aktywne Wpisy
3x32 +4
Jako że groźby nuklearne Rosji ostatnio są zbywane śmiechem przez lekkoduchów, przewiduje niebawem użycie taktycznego, niewielkiego ładunku atomowego gdzieś na Ukrainie. Najprawdopodobniej w jakiegoś typu zgrupowanie ukraińskiego wojska w DRL lub pod Kharkivem. Ale się fajniaki zdziwią, że taktyczna broń jądrowa została użyta. Pytanie co zrobi zachód? I co zrobią chińczycy którym nie w smak taki rozwój wypadków? #wojna #ukraina
Ranger +1
Jak oduczyć miesięcznego bombelka, że jedyna pozycja, w której się nie płacze to mając go na rękach stojąc lub chodząc? Był normalny, ale coś mu się pomieszało w głowie.
#dzieci #tatacontent
#dzieci #tatacontent
Radio to Uniden pro 520xl(chyba to samo co president johny 1), po zdjęciu obudowy nie widać uszkodzeń i przypaleń ale na moim poziomie elektroniki trudno mi coś więcej stwierdzić mimo raczej prostej konstrukcji.
do testów mam kartę sim za 5pln (mogę podać mój nr tel?)
#cbradio #elektronika #krotkofalarstwo
@bartiprog: W tonie szumu generalnie nic ale z ustawionym SQ na krawędzi jest na to wrażliwy, na 4 poziomowej skali sygnału też jest różnica. ale generalnie jakieś kawałki rozmów słyszę średnio 1.5 razy na dobę po około 1min lub mniej a mieszkam przy ruchliwej drodze.
@dktr @bartiprog: : Miałem antenę samochodową na magnes około 1m, przyssaną do blaszanego dachu domu jednorodzinnego potem zmontowałem prosty dipol pół falowy i rozciągnąłem na podwórku pod kontem 45stopni (testy pion i poziom też dały zero wyników). jak będę minimalnie pewny że radio jest ok to postawię GP 5/8 lub nawet sobie kupie gotowe.
PS: mogę nadać w eter mój nr telefonu?
@dktr: prawie, ramiona na 1/4 fali i kawałek kabla 50ohm, na fabrycznej samochodowej było tak samo :(
nie mam, jest szansa że jakiś symetryzator/dławik by znacząco pomógł?
@dktr: przetwornicą od laptopa( 12-15V), to bardzo źle? zwłaszcza w odbiorze.
@bartiprog: Dzięki
@dktr: poszukam czy mam coś takiego pod ręką, zasilacz komputerowy ATX też tak szumi?
@dktr: Dzięki wielkie, chyba coś jest na rzeczy bo kiedy podłączyłem stary prostownik 12v na transformatorze ilość szumu znacznie spadła choć oczywiście przegłos sieciowy jest , postaram się stabilizator+duży kondensator i może będzie ok :/
dlaczego prostownik transformatorowy to zły pomysł?
Nie wiem czy to jedyny problem ale rozwiązanie tego wnosi wiele do sprawy
Komentarz usunięty przez autora
@mati75: Dziękuje i czekam :)