Wpis z mikrobloga

Cześć, jak pisałem 2 dni temu mam stare CB i się bawię, mocno się obawiam że z radiem jest coś nie tak ponieważ praktycznie odbieram tylko szum ew. kontakt miałem z 300m dalej ale podobno słychać mnie było 3km dalej. Czy Ktoś z #rzeszow pomógłby mi w testowaniu?
Radio to Uniden pro 520xl(chyba to samo co president johny 1), po zdjęciu obudowy nie widać uszkodzeń i przypaleń ale na moim poziomie elektroniki trudno mi coś więcej stwierdzić mimo raczej prostej konstrukcji.

do testów mam kartę sim za 5pln (mogę podać mój nr tel?)
#cbradio #elektronika #krotkofalarstwo
  • 19
  • Odpowiedz
@noHuman: Ciekawe ciekawe, jak podłączasz antenę do radia to szum się zgłaśnia? czy jak dotykasz anteny słyszysz różnicę? Ja czasami też tak mam że z dostrojoną długą anteną mnie słychać daleko a jeżdżących na patykach z uszkodzonymi kablami to ledwo co słyszę, ale może być coś na rzeczy
  • Odpowiedz
czy jak dotykasz anteny słyszysz różnicę?

@bartiprog: W tonie szumu generalnie nic ale z ustawionym SQ na krawędzi jest na to wrażliwy, na 4 poziomowej skali sygnału też jest różnica. ale generalnie jakieś kawałki rozmów słyszę średnio 1.5 razy na dobę po około 1min lub mniej a mieszkam przy ruchliwej drodze.
  • Odpowiedz
@noHuman: Co to za antena i gdzie zainstalowana. Poziom szumu w miastach jest tak duży że odebrać coś słabszego na małej antence graniczy z cudem.
  • Odpowiedz
Co to za antena i gdzie zainstalowana.

@dktr @bartiprog: : Miałem antenę samochodową na magnes około 1m, przyssaną do blaszanego dachu domu jednorodzinnego potem zmontowałem prosty dipol pół falowy i rozciągnąłem na podwórku pod kontem 45stopni (testy pion i poziom też dały zero wyników). jak będę minimalnie pewny że radio jest ok to postawię GP 5/8 lub nawet sobie kupie gotowe.

PS: mogę nadać w eter mój nr telefonu?
  • Odpowiedz
@noHuman: Ale tak na pałę ten dipol? Czy masz jakąś skrzynkę antenową? Na 19 kanale w zasadzie cały czas coś słychać, mam około 3km to trasy S7, warm-maz. Poszukaj WebSDR może gdzieś w okolicy jakiś krótkofalowiec uruchomił.
  • Odpowiedz
Ale tak na pałę ten dipol?

@dktr: prawie, ramiona na 1/4 fali i kawałek kabla 50ohm, na fabrycznej samochodowej było tak samo :(

Czy masz jakąś skrzynkę antenową?

nie mam, jest szansa że jakiś symetryzator/dławik by znacząco pomógł?
  • Odpowiedz
@noHuman: u mnie z reguły jest bardzo cicho obecnymi czasy, a jestem na skrzyżowaniu ekspresówki i DK. Najwięcej łączności jest z rana, kiedy tirowcy ruszają w trasę, stoją w korkach i pytają się o dojazdy na firmę. Na ekspresówce jadąc przez 1,5h radio odzywa się może dwa razy.
  • Odpowiedz
Jeszcze pytanie czym to zasilasz?

@dktr: przetwornicą od laptopa( 12-15V), to bardzo źle? zwłaszcza w odbiorze.

Na ekspresówce jadąc przez 1,5h radio odzywa się może dwa razy.

@bartiprog: Dzięki
  • Odpowiedz
@noHuman: Bardzo źle. Możliwe że masz poziom szumu na poziomie -60dBm i nic słabszego nie usłyszysz. Przetestuj z akumulatora/baterii.
  • Odpowiedz
@noHuman: Wszelkie przetwornice szumią. A ATX to już całkiem. Do takich sprzętów są specjalne zasilacze, przeważnie stabilizatory liniowe.
  • Odpowiedz
przeważnie stabilizatory liniowe.

@dktr: Dzięki wielkie, chyba coś jest na rzeczy bo kiedy podłączyłem stary prostownik 12v na transformatorze ilość szumu znacznie spadła choć oczywiście przegłos sieciowy jest , postaram się stabilizator+duży kondensator i może będzie ok :/
  • Odpowiedz
@noHuman: Prostownik to już całkiem odpada. Poskładaj KIT'a np NE028, do tego jakiś transformator 20V AC i będzie extra zasilacz. Przewód antenowy fajnie jak by był dobrze ekranowany a nie te chińskie gówno co dają z antenami, do tego z dala od wszelkich innych przewodów np LAN bo tam też niezła sieczka. A najlepiej wygrzeb z jakieś starej baterii od laptopa 3 sztuki 18650 połącz w szereg i idź z tym
  • Odpowiedz
@noHuman: Jeśli jesteś pewien że tam siedzą 4 diody a nie jedna, i niema żadnej regulacji na triaku po pierwotnej stronie to od biedy się nada taki prostownik. Kondensator przed i za LM7812, tyle że one za małą wydajność prądową mają jak chcesz nadawać.
  • Odpowiedz