Wpis z mikrobloga

#raspberrypi
Cześć, mam w głowie projekt zrobienia własnej elektro niani dla dziecka. Chciałbym żeby urządzenie posiadało czujnik ruchu, dźwięku i kamerę szerokokątna na noc i dzień.

Działałoby to tak że jak czujniki by wykryły albo ruch albo dźwięk to włączało by transmisję kamery i obraz możnaby było oglądać lokalnie (taki streaming) dodatkowo jakieś powiadomienie na komórkę (aplikacje bym napisał). To tylko ogólny zarys, pewnie to bym naszpikował innymi możliwościami i funkcjami.

Czy moglibyście pomoc w doborze raspberry i modułów. To dopiero mój początek zabawy z tym urządzeniem. Zależy mi na tym żeby było tanio dlatego chyba nie chce najnowszego raspberry tylko jakieś starsze które by dało się do tego wykorzystać.

Może macie jakieś poradniki, co warto przeczytać, jak się przygotować żeby nie kupić czegoś co nie będzie działało albo będzie ograniczone oprogramowanie tego.
  • 13
@marios160: A tak wgl to nie wiem czy taniej i szybciej nie wyjdzie wykorzystanie jakiegoś starego telefonu z Androidem i jakąś apką do tego. Wszystkie podzespoły już masz - czyli wifi, kamerka, mikrofon, głośnik itd. Kwestia oprogramowania.
@loginek0 myślałem o tym ale raspberry może jescze do innych rzeczy wykorzystam, jako serwerek czy coś. A na androidzie chyba nie uda mi się zrobic takiego streamingu żeby to było udostępnione live na jakimś lokalnym IP. No i kamerka nie ma trybu nocnego.
Ogolnie chciałbym za wszystko dać do 500zl
@marios160: Ja mam coś takiego w kamerce w domu, że zaznaczam linię i jeśli ona zostanie przekroczona to dostaję powiadomienie. Nie mniej jednak lepiej zabezpieczyć łóżko niż robić powiadomienia, bo zanim je dostaniesz, przeczytasz i przyjdziesz do pokoju to może być już za późno ;)