Aktywne Wpisy
Zaid +260
TLDR: Zrobiłem to przed czym ostrzega każdy poważny inwestor. Zagrałem All-In w wieku 26 lat i włożyłem 200k PLN w kryptowaluty. Wyciągne z tego mieszkanie albo strace wszystkie oszczędności które zbierałem 2 lata. Zaplusuj żebym cie zawołał za max 1.5 roku i opowiedział jak to się skończyło.
Jeszcze około 2011 zacząłęm interesować się krypto, coś tam pokopałem bitcoina na GPU ale z racji słabej znajomości angielskiego oraz tego że nie mogłem wtedy grać w gry bo GPU na 100% to zarzuciłem temat XD. Do krypto wróciłem w okolicach 2018 gdy zobaczyłem że BTC jest w dość mocnym dołku. Dużo słyszałem o nim wcześniej więc stwierdziłem, że może teraz będzie dobry moment aby w niego zainwestować. Miałem wtedy już jakieś pieniądze z własnej firmy e-commerce, stypendium i prowadzenia korepetycji więc wrzuciłem astronomiczne (jak na studenta) 4k PLN na polska gielde bitmarket. Jak się niewiele później okazało była to pierwsza bolesna nauczka dlaczego w świecie krypto trzeba uważać na wiele zagrożeń :)
Po trudnych ale też i mocno przeimprezowanych studiach udało się łapnąć 'prace marzeń'. Znakomite wynagrodzenie, duże możliwości rozwoju, myślałem że nic więcej mi nie potrzeba. Do czasu aż otworzyłem oferte mieszkań... Z racji tego, że na żadne inne wsparcie oprócz siebie samego nigdy nie mogłem nigdy liczyć to okazało się że duże mieszkanie w mieście wojewódzkim czyli 70m^2+ 3/4 pokoje, nowe budownictwo blisko centrum to jest wydatek rzędu 1-2mln. CHORA CENA. Szybka matma wskazywała, że bez zbędnego oszczędzania, ale także bez rozrzutnego trybu życia musiałbym na to zbierać 10-20 lat* ( nie licząc inflacji, wzrostu zarobków oraz wachań cen nieruchomości) jeśli wynajmując chciałbym kupić takie mieszkanie za gotówke. Trochę nie spodobały mi się liczby dlatego zacząłem analizować co mogę zrobić żeby taki stan rzeczy zmienić.
Wtedy
Jeszcze około 2011 zacząłęm interesować się krypto, coś tam pokopałem bitcoina na GPU ale z racji słabej znajomości angielskiego oraz tego że nie mogłem wtedy grać w gry bo GPU na 100% to zarzuciłem temat XD. Do krypto wróciłem w okolicach 2018 gdy zobaczyłem że BTC jest w dość mocnym dołku. Dużo słyszałem o nim wcześniej więc stwierdziłem, że może teraz będzie dobry moment aby w niego zainwestować. Miałem wtedy już jakieś pieniądze z własnej firmy e-commerce, stypendium i prowadzenia korepetycji więc wrzuciłem astronomiczne (jak na studenta) 4k PLN na polska gielde bitmarket. Jak się niewiele później okazało była to pierwsza bolesna nauczka dlaczego w świecie krypto trzeba uważać na wiele zagrożeń :)
Po trudnych ale też i mocno przeimprezowanych studiach udało się łapnąć 'prace marzeń'. Znakomite wynagrodzenie, duże możliwości rozwoju, myślałem że nic więcej mi nie potrzeba. Do czasu aż otworzyłem oferte mieszkań... Z racji tego, że na żadne inne wsparcie oprócz siebie samego nigdy nie mogłem nigdy liczyć to okazało się że duże mieszkanie w mieście wojewódzkim czyli 70m^2+ 3/4 pokoje, nowe budownictwo blisko centrum to jest wydatek rzędu 1-2mln. CHORA CENA. Szybka matma wskazywała, że bez zbędnego oszczędzania, ale także bez rozrzutnego trybu życia musiałbym na to zbierać 10-20 lat* ( nie licząc inflacji, wzrostu zarobków oraz wachań cen nieruchomości) jeśli wynajmując chciałbym kupić takie mieszkanie za gotówke. Trochę nie spodobały mi się liczby dlatego zacząłem analizować co mogę zrobić żeby taki stan rzeczy zmienić.
Wtedy
imargam_2137 +179
Marty Mcfly, Doc Emmett Brown oraz bawarski Delorean - wrocławizowane
#wroclaw #samochody #bmw #heheszki #humorobrazkowy
#wroclaw #samochody #bmw #heheszki #humorobrazkowy
1. MOC: 5.46
Viessmann Vitovolt M390WG x 14
Huawei
gwarancje: brak info
inne: brak info
cena: 23800
2. MOC: 5.32
AstroEnergy 380W x 14
Huawei
gwarancje: brak info
inne: brak info
cena: 22400
3. MOC: 6.0
Trina Vertex S TSM-DE09.08 400w x15
Sofar
gwarancje: 15 lat panele (gwarancja produktowa), 12 lat gwarancji na falownik (serwisant zabiera ze soba zapasowy falownik i jesli nie moze naprawic na miejscu awarii to podmienia falownik [chyba do czasu naprawienia?])
inne: system montażowy Novotegra, złącza MC4
cena: 25900
4. MOC 5.46
JA Solar JAM60S20-390 x 14
Huawei FusionSolar SUN2000-4KTL-M1
gwarancje:
3 - letnia na wykonane prace
25 - letnia producenta na wydajność liniową paneli fotowoltaicznych
12 - letnia gwarancja mechaniczna producenta na panele fotowoltaiczne
10 - letnia gwarancja producenta na inwerter fotowoltaiczny
inne: gniazda i wtyki mc4, konstrukcja K2,KENO lub BAKS
cena: 23000
5. MOC 5.79
JINKO JKM445M-6TL4 x 13
Sofar Solar 5.5KTL-X
gwarancje:
gwarancje na montaż , dach i dodatkowe ubezpieczenie OC na okres 10 lat,15 lat gwarancji na wady i usterki + 25 lat gwarancji na spadek efektywności liniowej,
inne: gniazda i wtyki mc4, konstrukcja K2,KENO lub BAKS
cena: 24840
6. MOC 4,895
JINKO JKM445M-6TL4 x 11
Sofar Solar 4,4 KTL-X
gwarancje:
gwarancje na montaż 20 lat.
panele 15 na produkt, 25 na wydajnosc liniowa
inne: brak
cena: 22580
7. MOC 5.53
Jinko JKM395N-6RL3-B 395W x 14
Inwerter FoxESS T5
gwarancje:
panele 25 lat produkt, 30 lat wydjanosc
inwerter 12 lat
brak info
inne: okablowanie ac/dc 4mm^2
cena: 22900
8. MCO 5,28
SERAPHIM SPR-440-BMA-HV x 12
GoodWe GW5K-DT seria G2
Gwarancje:
panel 15/25 lat
falownik 10 lat
cena: 27100
9. MOC 5,46
HYUNDAI HIE-S390VG FULL BLACK x 14
HUAWEI SUN 2000-5KTL-M1
Gwarancje:
panel 25/25 lat
falownik 10 lat
cena: 30500
10. MOC 5.6
HYUNDAI HiE-S400VG
Solaredge SE 5k + optymailzatory
gwarancje:
25/25 panele
12 falownik
konstrukcja 2
wykonastwo 5
cena: 29500
11. MOC 4,98
EXIOM 415
Solaredge 5k + optymailzatory
gwarancje
panele 30/30 lat
falownik 12 lata
roboty instalacyjne 3 lata
Instalacja w większości przypadków na stronę zachodnią i południową. Pojawiały się także oferty z inne oferty Solaredge, ale już wykraczały poza mój budżet. Pytanie czy Solaredge jest konieczne, paru instalatorów twierdziło, że nie ma takiej konieczności. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc w podjęciu decyzji.
#fotowoltaika
Jakieś 4-5 zapłacisz za montaż ekipie na typowym dachu. Plus jakiś tysiąc na elektrykę typu zabezpieczenia
Czyli jakieś 21-22 tys z vatem 23%.
Firma robiąca komplet płaci VAT 8% czyli kilkanaście procent taniej.
5 i 6 oferta - zły dobór inwertera do panela (prąd roboczy Sofara 11A, prąd maksymalny JINKO lekko ponad 13A),
Ogólnie drogo, lecz nie wiem jak wygląda miejsce montażu i jaki dach itd, a to są czynniki, które na cene wpływają.
Cena ostatniej oferty to 27650.
Dach chyba nie najprostszy, z dachówki ceramicznej. Miejscowość to Nadolice Wielkie, wrzucam przykładowe screeny z ofert.
Tylko dają tyle lat gwarancji co kot napłakał.
Inne konfiguracje będę problemem lub porażką
Upraszcza to konfiguracje. Inwerter może być zwykły.
Pewnie z 4kwp zrobi się.
Nie wyzeruje ci rachunku, ale mocno obniży.
Za to będzie taniej i najwyżej na taryfę G12 przejdziesz żeby rachunki były małe.
Oszczędzisz na instalacji, rachunki nie będą bliskie zeru, ale
Czy ktoś dysponuje jakimś porównaniem solaredge do innych inwerterów przy układzie podobnym do mojego (poludnie/zachod)?
"Instalacja z panelami PV na różnych płaszczyznach tutaj diabeł tkwi w szczegółach, ale postaram się rzecz uprościć - jeśli masz instalację na dwóch płaszczyznach, standardowy inwerter szeregowy z 2 MPPT poradzi sobie równie dobrze, jak inwerter z optymalizatorami. Natomiast w przypadku skomplikowanych dachów na 3, 4 płaszczyznach, prawdopodobnie musisz zainwestować w mikroinwertery."
Czy w takim wypadku przy instalacji południe-zachód inwerter Huawei
Jeśli do Huawei do jednego wejścia podepniesz 4 panele, to po prostu nie będzie działać.
Stąd powyżej proponowałem żebyś te 4 na zachód wogole odpuścił i to uprości.
Zwłaszcza że zachodnia połać to najniższy uzysk (ciepło)
Im bliżej gór i większy skos dachu tym bardziej przegrywa
@Mateos2: @mirekwirek: @tanderowsky: polecicie jakiś symulator do obliczenia szacunkowego uzysku domu ? Był przedstawiciel i pokazywał jakiś program online , ale zapomniałem nazwę
Komentarz usunięty przez autora
Jeden panel w skrajnie ciepłych dniach daje 28-30V