Wpis z mikrobloga

Poległem. Po kilku dniach walki przychodzę po pomoc. Robię sobie smart dom oparty na esp32 i trafiłem na taki problem przy komendzie make:

make menuconfig
*** IDF_PATH cannot contain colons. If overriding IDF_PATH on Windows, use MSYS Unix-style /c/dir instead of C:/dir. Stop.

Co robić, jak żyć

#programowanie #python #esp32 #esp8266
  • 12
  • Odpowiedz
@blutusz: Pierwsze zdanie błędu mówi że IDF_PATH nie może zawierać dwukropka.
Jeśli gdzieś w kodzie masz przypisanie "IDF_PATH=", powinieneś zmienną (która prawdopodobnie jest ścieżką folderu) zapisać w konwencji unixowej, czyli między innymi zamienić wskazanie nazwy dysku z "C:/" na "/c/"
  • Odpowiedz
@blutusz: Zmienne środowiskowe ustawia się przed uruchomieniem programu/skryptu. Nie trzeba zmieniać nic w kodzie. Generalnie zmienne środowiskowe są jednym ze sposobów na przekazanie przez system/użytkownika jakichś dodatkowych parametrów/ustawień do odpalanego programu.

Tu masz trochę więcej o nich, i o ich ustawianiu:

Duży
  • Odpowiedz
@GaiusBaltar: udało sie zrobić poprawną ścieżkę unixową, ale teraz windows nie wie gdzie jest...

C:\Users***\Desktop\esp-idf\esp32-homekit-camera>make menuconfig
Makefile:5: /c/users/***/desktop/esp-idf/make/project.mk: No such file or directory
make: *** No rule to make target '/c/users/***/desktop/esp-idf/make/project.mk'. Stop.
  • Odpowiedz
@blutusz:
Esp-idf ma gotowy instalator pod windowsa, klikasz tylko dalej dalej dalej i gotowe.

Twój problem polega prawdopodobnie na tym, że używasz zwykłego windowsowego CMD. Musisz użyć tego co zainstalował ci esp-idf, u mnie ta konsola nazywa się "ESP-IDF 4.3 CMD" (w menu start) wtedy wszystko będzie działało
  • Odpowiedz