Wpis z mikrobloga

#programowanie #javascript #nodejs #react

Czy jak zamiarzam używać React-a, to potrzebuję ogarniać view engine'y typu EJS?

Jest to kontynuacja rozkminy z wpisu (webserwer Node.js na czymś RasberryPi-podobnym do IoT).

Przez miesiąc ogarnąłem kursy The Net Ninja na temat JS oraz Node.js, a także HTML+CSS ( ͡° ͜ʖ ͡°) Już umiem postawić prostą stronkę na Expressie, gdzie sobie wyświetlam wartości pomiarów zebrane przez Node-RED za pomocą view engine'a EJS i coś tam z nimi zrobić. Chcąc się dalej uczyć chce zacząć przyswajać Reacta (i docelowo bibliotekę Material UI - przyciski itd.), jednak pojawiło mi się w głowie pytanie - co z view enginami i jak się mają do Reacta (albo Vue)?

Zarówno turoriale od Net Ninja, jak i tutorial do Expressa na stronie Mozilli opierają się o view engine'y (jeden na EJS, drugi na Jade chyba). Czy one są potrzebne jak docelowo będę używał Reacta? Na czym w trzech prostych zdaniach polega różnica pomiędzy nimi w podejściu do robieniu aplikacji, bo im więcej czytam to się robię coraz głupszy... ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Wołam udzielających się w moim poprzednim wpisie (jeśli nie chcecie być wołani na przyszłość to dajcie znać): @WypadlemZKajaka @UrimTumim @wyindywidualizowany @wisniad @Summar @WewnetrznySpokoj @chaczapuri @oMatej @daczka92 @Pieczor
  • 3
@Wegrzynski: Nie nie potrzebujesz view enginów, REST API na expressie (bez żadnych view enginów sam backend, np. endpoint /api/hig zwraca ci wilgotność w jsonie etc.) + budowanie, hostowanie docelowo frontendu do nginxa (react lub vue), komunikujesz się z backendem zapytaniami http, wtedy strona główna home / wali zapytania do backendu i po odpowiedzi interpretuje graficznie wszystkie zwrócone dane, co do material to polecam vue + vuetify, działa super.
ejs / jade to języki do wypluwania gotowego HTMLa po stronie serwera (co najbardziej jest potrzebne do SEO), czego nie będziesz potrzebował. ja osobiście polecam vue, jest najbardziej podobny do HTMLa, ma prostszy sposób na pisanie CSSa od Reacta (jeżli wiążesz też z tym przyszłość) i moim zdaniem jak na pierwszy raz jest bardziej intuicyjny
@Summar: @Pieczor: Dzięki za odpowiedzi ( ͡° ͜ʖ ͡°) Już zacząłem przerabiać kurs Reacta, więc pójdę w niego ( ͡° ͜ʖ ͡°) Tak mi serce podpowiedziało (rozum nie, bo brakuje mi kompetencji do tego( ͡° ͜ʖ ͡°) )

Nie nie potrzebujesz view enginów, REST API na expressie (bez żadnych view enginów sam backend, np. endpoint /api/hig zwraca ci