Aktywne Wpisy
![dddobranoc](https://wykop.pl/cdn/c3397992/dddobranoc_dJcrZIwCcx,q60.jpg)
dddobranoc +576
Zaplusuj ten smutny rosół za 28zł z knajpy youtubera tworzącego historię aby nigdy takiego nie ujrzeć na niedzielnym obiadu u babci
#budda #ksiazulo #jedzenie #gotujzwykopem
#budda #ksiazulo #jedzenie #gotujzwykopem
![dddobranoc - Zaplusuj ten smutny rosół za 28zł z knajpy youtubera tworzącego historię...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/00f0c05d4ba924ef11dbffe9278cbb3fc70bfe318554a0899aff7a0c1c243e54,w150.png?author=dddobranoc&auth=6a22bcd9e9b4e952b05ee28d9b13675b)
źródło: Zrzut ekranu 2024-07-12 o 10.47.06
Pobierz![WielkiNos](https://wykop.pl/cdn/c3397992/WielkiNos_dTiY14auZf,q60.jpg)
WielkiNos +606
![WielkiNos - juleczka z hru z rigczem. Też bym tak robiła.
#pracbaza #bekazlewactwa #...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/ef7422b051590bd95fe8aacce5d4947a512a7d6f3ecc91cb715b456404a374fe,w150.jpg?author=WielkiNos&auth=d4732655a1371074ce94e51144468384)
źródło: temp_file7300664070826690916
Pobierz
#kiciochpyta #gotujzwykopem #mirabelkopomusz #jedzenie
Zresztą
@
Po pierwsze, pamiętaj o wszystkich smakach: gorzki, słodki, słony, kwaśny. Każda dobra potrawa zawiera wszystkie te smaki w odpowiednich proporcjach. W wieloelementowych potrawach różne elementy mogą mniej lub bardziej pokrywać dany smak. W przypadku gulaszu wszystko musi być w gulaszu w odpowiednich proporcjach. Słony to wiadomo, gorzki często pokrywają przyprawy i warzywa (np. idealnie gorzki smak zapewnia liść laurowy, albo świeże zioła na koniec jak np. pietruszka, a np. do chilli bardzo popularna jest gorzka czekolada), słodki to również często warzywa/owoce (jak np. marchew, cebla, pomidory), kwaśny (najbezpieczniejsze jest wino i sok z cutrysów, trudniejszy jest ocet ale dobry daje rewelacyjne efety - tylko łatwo dodać za dużo).
Po drugie, fond. Podstawą każdego gulaszu jest fond. Mięso i warzwa pod wpływem wysokiej temperatury się karmelizują oraz przechodzą reakcję maillarda. Jedno i drugie daje bardzo porządany smak. Nie używaj teflonu i nie bój się lekko przypalić podczas smażenia. To co Ci przywrze do patelni to właśnie fond - da świetny smak i bez problemu to zdrapiesz zalewając winem, wodą, bulionem, passatą etc.
Po trzecie, wybierz odpowiednie mięso. Powinno być niezbyt chude i poprzerastane tkanką łączną. Takie najbardziej zyskuje podczas