Wpis z mikrobloga

Ja nie wiem, im sponsorzy więcej płacą za krytykowanie, czy oni tak na poważnie? Był Brzęczek - źle, jest Sousa - też źle. Jakieś pieprzenie o złotym pokoleniu, przecież najlepszą grupę piłkarzy do wykorzystania w XXI wieku to miał Nawałka, gdzie wielu piłkarzy było w swoim prime. Mi nie chodzi o dzisiejszy wynik i że nie widzę tych niedociągnięć ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jednak na co oni liczą? Raz, że to jest piłka reprezentacyjna, w której wyniki są bardziej losowe niż w piłce klubowej, dodatkowo ci piłkarze, których selekcjoner ma do dyspozycji to serio nie jest jakaś wysoka półka. Wiadomo oprócz kilku wyjątków jak Lewy, Zieliński, czy Milik to mamy mega przeciętnych piłkarzy, których reprezentacje topowe z Europy mają tuzin i nawet ich nie powołują. Zawodników jak Moder, czy Jóźwiak to zachodnie reprezentacje mają w trzy dupy, mają potencjał, mogą wystrzelić, ale to jeszcze nie ta klasa zawodnika na której można byłoby budować zespół, który jak równy z równy zagra z reprezentacją Hiszpanii, czy Anglii. Zresztą moim zdaniem takie pokolenie piłkarzy, którzy równo poobsadzają każda pozycję w reprze to dopiero nadejdzie za kilka lat. Jak Lewy będzie grał swoje ostatnie mistrzostwa Europy w 24'. Ja wiem, że dla Stanowskiego i Borka najlepiej byłoby jakby "Czesiu" (którego swoją drogą mega szanuję) objął funkcję selekcjonera reprezentacji Polski i koniec końców nawet on nie uzyskałby z tym zespołem lepszych wyników, to może wtedy dojdą do wniosku "Ty, to wcale nie wina trenera, tylko my mamy słabych zawodników"
#kanalsportowy #mecz #reprezentacja
  • 13
@Loszczyk:

oprócz kilku wyjątków jak Lewy, Zieliński, czy Milik to mamy mega przeciętnych piłkarzy, których reprezentacje topowe z Europy mają tuzin i nawet ich nie powołują. Zawodników jak Moder, czy Jóźwiak to zachodnie reprezentacje mają w trzy dupy

tylko problem jest inny, my gramy gorzej niż reprezentacje o podobnym lub gorszym potencjale
@Losiuu: otóż to, po prostu miał więcej szczęścia do zawodników i ich formy. Z selekcjonerów, którzy wycisnęli z drużyny więcej, niż dawano jej na papierze to przychodzi mi tylko Löw i Czerczesow z MŚ 2018. Poza tym to jednak się potwierdza - selekcjoner ma o wiele mniejszy wpływ na wynik zespołu, niż trener klubowy. Ja problem bardziej widzę w tym naszym ciągłym komentowaniu, wyciąganiu do mediów co się dzieje podczas zgrupowań.
@WHlTE: no ale wymień reprezentacje, które mają podobny potencjał do naszej i ich wyniki są w ostatnim czasie bardziej zadowalające od naszych. Mi na myśl przychodzi jedynie Ukraina, Dania, Walia, które też grają w kratkę.
@Loszczyk: Buzzera zwolniono dlatego, że w meczach z lepszymi od nas w ogóle nie potrafiliśmy zaistnieć, ale chociaż słabszych klepaliśmy. Przyszedł Sousa, który miał to zmienić, a tymczasem nie zmieniło się nic - dalej dostajemy w czapkę od silniejszych/równych sobie, a ze słabiakami wygrywamy fartem po słabej grze.

Przypominam że Buzzer niecały rok temu zremisował z Włochami (przyszłymi Mistrzami Europy) w meczu o stawkę (!). Czy na dziś to wynik do
@PauloSousa: ale widzę że pamięć wybiórcza ja tam wyżej cenię remis sousy z hiszpanią (póżniejszym półfinalistą) na euro niż jakiś remis w lidze narodów gdzie zespół włoch sie dopiero kształtował i tylko dobitnie to nam pokazało że przez rok nie zrobiliśmy żadnego progresu za brzęczka. Już pomijając fakt ilu teraz zawodników nie ma i Buksa gra w napadzie ze Świderskim...