Wpis z mikrobloga

Kawa : Honduras Comsa FTO - Manufaktura kawy - KopiujMielenie : Xeoleo 45
Metoda : Aeropress(17) / Drip(17) / FP (20) / Nanopresso (8)
Profil smaku : czekolada orzechowa, brązowy cukier, kakao

W zapachu czekolada orzechowa i owoce, jagody

W smaku:

- Nanopresso - nie robiłem
- Drip - czekoladowo-owocowa, kwasowość niska, bardzo przyjemna
- Aeropress - czekoladowo-owocowa, kwasowość średnia, nie za duża
- FP - nie robiłem

Bardzo dobra kawa, dużo czasu zajęło mi nauczenie się jej (tzn grubsze mielenie i krótszy czas parzenia niż normalnie), bez tego wychodziła dość mocno goryczkowa.

#kawa #aeropress
  • 2
  • Odpowiedz
@wacek_1984: A jaki czas parzenia stosujesz w dripie i AP? Pytam, bo widzę, że w stosunku do mnie dość drobno mielisz a mi na mocniej rozkręconym często trochę gorzkie kawy wychodzą, pomijając już, że z produkatmi manufaktury to w ogóle nie mogę się dogadać (chyba, że takie bez szału są po prostu)
  • Odpowiedz
@Warzywo:
Drip - moczę filtr, kawka, zalewam trochę by co2 kapkę pouciekało, a potem leję na 2x metodą osmotyczną (czy jakoś tak się to nazywa), czyli leję powolutku tylko na środek

AP - metoda odwrócona, moczę filtr, kawka do środka, zalewam trochę, zalewam po sufit, mieszam, czekam jakieś 2minuty, zakładam filtr i pyk.

Nic specjalnego.
  • Odpowiedz