Wpis z mikrobloga

Czy są gdzieś może dostępne dane statystyczne o tym po ilu sprawdzonych kombinacjach kopalnia wykopuje dany blok #bitcoin ?
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ce029c47: Nie ma stałej liczby do przeorania żeby znaleźć. Zmieniasz memo w bloku, obliczasz skrót sha256 i sprawdzasz czy ma wymaganą liczbę zer na początku. Obecnie to 19.
Musisz losować, nie ma innej metody. Może ci wypaść za pierwszym razem, ale średnia ustawiona jest obecnie na 1 : 19^64.
I to jest dokładna odpowiedź. Obecnie kopalnie muszą ŚREDNIO wykonać 19"64 prób zanim wykopią blok.
  • Odpowiedz
@Opposition_Fuhrer:
Oh Panie, zdajesz się być typem osoby która usilnie próbuje wmówić komuś że czegoś nie rozumie, a to właśnie Ty jesteś tym który nie rozumie i jeszcze zamiast zrozumieć poruszony problem, to próbuje obrażać podczas dyskusji jakby zabrakło merytorycznych argumentów.
Odpowiadasz mi jakie jest prawdopodobieństwo znalezienia bloku gdy ja zadaję pytanie o to ile fatycznie zostało wykonanych prób znalezienia dla wskazanego wykopanego bloku.
To tak jakbym pytał po ilu
  • Odpowiedz
@ce029c47: Ale ty jesteś ciemny.
Twoje pytanie jest kretyńskie i idiotyczne:

Czy są gdzieś może dostępne dane statystyczne o tym po ilu sprawdzonych kombinacjach kopalnia wykopuje dany blok #bitcoin ?

- Co oznacza "kopalnia"? O jakiej mocy z iloma jakimi koparkami? Przecież kopalnia pod względem mocy to pojęcie
  • Odpowiedz
@Wsss: Tak, tylko z tego co znajduję to dostępne są tylko informacje o aktualnym hashrate.

Ale gdy chcę poznać te dane dla wykopanego bloku 333333, to już brakuje mi danych
timestamp: 12/08/14 01:47:59
miner: Slush Pool
elapsed time: 440 sec
hashrate: ?
  • Odpowiedz
@ce029c47: orientacyjnie możesz sprawdzić jaka była wtedy trudność w sieci i tak policzyć. Dokładnie to trzeba by znać moc.
Po co to w ogóle?
  • Odpowiedz
orientacyjnie możesz sprawdzić jaka była wtedy trudność w sieci i tak policzyć. Dokładnie to trzeba by znać moc.

@Wsss: No właśnei myślałem o trochę większej dokładności, a jak wynika z dyskusji to są dwa sposoby
1. gotowe dane od poola ile prób zostało wykonanych
- wydaje się że raczej nikt takich danych nie zbiera
2. Obliczyć wykorzystując czas wykopania bloku i hashrate poola w czasie w którym blok został wykopany
- wydaje się że MOŻE
  • Odpowiedz